Ndarja administrative-territoriale e vitit 2000

Sipas ligjit Nr. 8653, datë 31.07.2000 “Për ndarjen administrativo-territoriale të njësive të qeverisjes vendore në Republikën e Shqipërisë” Republika e Shqipërisë ka qene e ndarë në 12 qarqe dhe përbëhej nga 36 rrethe, 65 bashki dhe 309 komuna.

1. Qarku i Beratit, me kryeqëndër Beratin. Përfshin 3 rrethe.

2. Qarku i Dibrës, me kryeqëndër Peshkopinë. Përfshin 3 rrethe.

3. Qarku i Durrësit, me kryeqëndër Durrësin. Përfshin 2 rrethe.

4. Qarku i Elbasanit, me kryeqëndër Elbasanin. Përfshin 4 rrethe

5. Qarku i Fierit, me kryeqëndër Fierin. Përfshin 3 rrethe.

6. Qarku i Gjirokastrës, me kryeqëndër Gjirokastrën. Përfshin 3 rrethe.

7. Qarku i Korçës, me kryeqëndër Korçën. Përfshin 4 rrethe.

8. Qarku i Kukësit, me kryeqëndër Kukësin. Përfshin 3 rrethe.

9. Qarku i Lezhës, me kryeqëndër Lezhën. Përfshin 3 rrethe.

10. Qarku i Shkodrës, me kryeqëndër Shkodrën. Përfshin 3 rrethe.

11. Qarku i Tiranës, me kryeqëndër Tiranën. Përfshin 2 rrethe.

12. Qarku i Vlorës, me kryeqëndër Vlorën. Përfshin 3 rrethe.

  Thënie për Shtetin

  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi
  • Detyra e shteteve të mëdha është të shërbejnë dhe jo të dominojnë botën.
   - Harry S. Truman
  • Paul Valery
   - Nëse Shteti është i fortë, ai na shtyp. Nëse ai është i dobët, na zhduk.
  • Kur je jashtë vendit, je burrë shteti; kur je në atdhe, je vetëm një politikan.
   - Harold MacMillan