Qarku i Dibrës

Të dhënat e Qarkut sipas Censusit të Popullsisë dhe të Banesave, 2011.

Përbëhet nga 3 rrethe, 4 bashki dhe 31 komuna.

Rrethi i Dibrës përbëhet

nga një bashki dhe 14 komuna:

Bashkia Peshkopi

Komuna Arras

Komuna Fushë-Çidhën

Komuna Kala e Dodës

Komuna Kastriot

Komuna Lurë

Komuna Luzni

Komuna Maqellarë

Komuna Melan

Komuna Muhur

Komuna Tomin

Komuna Selishtë

Komuna Sllovë

Komuna Zall-Dardhë

Komuna Zall-Reç

Rrethi i Matit përbëhet nga 2 bashki dhe 10 komuna:

Bashkia Burrel

Bashkia Klos

Komuna Baz

Komuna Derjan

Komuna Gurrë

Komuna Komsi

Komuna Lis

Komuna Macukull

Komuna Rukaj

Komuna Suç

Komuna Ulëz

Komuna Xibër

Rrethi i Bulqizës përbëhet nga një bashki dhe shtatë komuna:

Bashkia Bulqizë

Komuna Fushë-Bulqizë

Komuna Gjoricë

Komuna Martanesh

Komuna Ostren

Komuna Shupenzë

Komuna Trebisht

Komuna Zerqan

 

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi