The Western Balkans: 15 Years of Economic Transition

The Western Balkans: 15 Years of Economic Transition

For the Western Balkan countries, the transition from socialism to capitalism and democracy was less smooth than in other parts of Emerging Europe. But once the war ended and peace returned, these countries did more than rebuild: they began a transformation into market economies, liberalizing prices, privatizing many state- and socially-owned enterprises, and building the institutions needed to support a market economy. During my time at the U.S. Treasury in the 1990s, I was closely involved with the Western Balkans and saw first-hand how the seeds of this transformation were planted. The process that unfolded was not uniform across the region, as starting positions differed, and has not been completed. Moreover, each country’s political realities and social and cultural preferences all played a role in the approaches taken. Nevertheless, progress over the last two decades has been evident in every country, resulting in rising incomes and living standards. One objective of this book is to document this transformation, both the tangible achievements as well as the missed opportunities…..

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi