Rishikimi i Dytë dhe i Tretë i Marëveshjes së Zgjeruar

IMF Country Report No. 15/48 Full Text

Second and third reviews under the Extended Fund Facility and Request for Waiver for the Nonobservance of Performance Criterion, Waiver of Applicability of Performance Criteria, and Rephasing of Future Disbursements, Shkurt 2015

In the context of the second and third reviews under the Extended Fund Facility and Request for Waiver for the Nonobservance of Performance Criterion, Waiver of Applicability of Performance Criteria, and Rephasing of Future Disbursements, the following documents have been released and are included in this package:

 • The Staff Report prepared by a staff team of the IMF for the Executive Board’s consideration on February 20, 2015, following discussions that ended on November 25, 2014, with the officials of Albania on economic developments and policies underpinning the IMF arrangement under the Extended Fund Facility. Based on information available at the time of these discussions, the staff report was completed on January 26, 2015.
 • A Staff Statement of February 20, 2015 updating information on recent developments.
 • A Press Release including a statement by the Chair of the Executive Board.
 • A Statement by the Executive Director for Albania.

The documents listed below have been or will be separately released.

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi