About the Regional Cooperation Initiatives (RCI) Database

Regional cooperation constitutes a cornerstone of European Union policy towards the Western Balkans. The number of Regional Cooperation Initiatives has experienced an increase over time and this is to a certain extent linked to the political momentum, will and leadership of the local elites, accompanied also by a favourable international participation, primarily from the side of the EU and its member states.

Cooperation and Development Institute has carried out an extensive research to map the regional cooperation initiatives, where Albania is part of. We have identified at least 71 regional cooperation platforms.

You may consult the RCI database by filtering them according to their main features: Participating Countries, Cooperation Field and Institution Members.Search the RCI Database


Participating Countries

All
 Albania
 Bosna i Hercegovina
 EU Member State
 Kosovo
 Macedonia
 Montenegro
 Other non-EU
 Serbia
 Turkey

Cooperation Field

All
 Cross-cutting
 Economy
 Environment
 History / Culture
 Infrastructure
 Justice and Home Affairs
 Legislative
 Political
 Security
 Social

Institution Members

All
 Academia
 Business community
 Government
 Media
 Mix
 Parliament
 President
 Prosecutor
 Trade Unions
      Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi