Qeveria

» Pse duhet të kemi qeveri?

Sipas pedagogut te UET, Klementin Mile Argumenti klasik në favor të qeverisë gjendet në teoritë e kontratës sociale, të propozuara fillimisht në shekullin XVII nga filozofë si Hobbes dhe Locke. Te Leviatani Hobbes zhvilloi pikëpamjen se qeniet njerëzore racionale duhet ta respektojnë dhe t’i binden qeverisë së tyre, pasi pa qeveri shoqëria do të binte […]

» Kryeministri dhe qeveria

Në të gjitha sistemet politike qeveria është një organ kolegjial, pavarësisht nëse sistemi është presidencial, gjysëm presidencial apo parlamentar. Në vende të ndryshme ndryshojnë kompetencat e kryeministrit apo të ministrave, por ajo që nuk ndryshon në çdo rast është se gjithmonë kemi të bëjmë me një organ kolegjial. Pavarësisht mënyrës së formimit të qeverisë, nga […]

» Përbërja e Qeverisë së Republikës së Shqipërisë

Së bashku me programin politik të Këshillit të Ministrave, Kryeministri i paraqet për miratim Kuvendit  përbërjen e qeverisë së tij (Neni 97 i Kushtetutës). Aktualisht qeveria e Republikës së shqipërisë ka këtë përbërje: Kryeministër Zëvendëskryeministër Ministria e Jashtëme Ministria e Integrimit Evropian Ministria e Brendshëme Ministria e Mbrojtjes Ministria e Drejtësisë Ministria e Financave Ministria e […]

» Funksionet dhe struktura e qeverisë

Funksionet. Qeveria vepron si organi më i lartë i pushtetit ekzekutiv stabilizon, bashkë me organet e tjera kushtetuese të shtetit, vendimmarrjen politike, domethënë formulon opsionet përmes të cilave përcaktohen qëllimet që shteti synon të ndjek në një moment të caktuar historik nëpërmjet aktivitetit administrativ.  Anëtarët e qeverisë, kolegjialisht ose individualisht, sipas dikastereve përkatëse, kujdesen për […]

Repository


Dokumente të politikave publike dhe reformave të shtetit
English

Thënie për Shtetin

 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi
 • Detyra e shteteve të mëdha është të shërbejnë dhe jo të dominojnë botën.
  - Harry S. Truman
 • Paul Valery
  - Nëse Shteti është i fortë, ai na shtyp. Nëse ai është i dobët, na zhduk.
 • Kur je jashtë vendit, je burrë shteti; kur je në atdhe, je vetëm një politikan.
  - Harold MacMillan