Ahmetaj: Kredia e BB-së nxit reformimin e shpejtë të ekonomisë

Intervistë e Ministrit të Zhvillimit Ekonomik, Arben Ahmetaj dhënë TV Top Channel, 2 qershor 2015

ahmetajjjj

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Arben Ahmetaj deklaron se, kredia 1.2 miliardë dollarë, që Banka Botërore akordoi për Shqipërinë nuk është thjesht mbështetje financiare, por një program që nxit reformimin e shpejtë të ekonomisë.

“Është hera e parë që një donator, siç është Banka Botërore, kushtëzon dhënien e mbështetjes buxhetore me reforma strukturore, që kanë të bëjnë me klimën e biznesit. Është mbështetje reformash”, u shpreh ministri Ahmetaj.

Vetë Banka Botërore e konsideroi mbështetjen financiare për Shqipërinë, si të paprecedentë. Sipas saj, paketa e kredisë do të mundësojë qëndrueshmërinë financiare të vendit, lehtësimin e klimës së biznesit dhe përmirësimin e qeverisjes.

“Kemi një paketë mbështetjeje me kosto shumë të ulët, në harmoni të plotë me nevojat e vendit dhe të qytetarëve, por edhe me të gjitha prioritetet e shënuara drejtpërdrejt në vetë programin e qeverisë Rama”, shton më tej ministri Ahmetaj.

Përmes nxitjes së reformave në këto fusha, programi i bashkëpunimit ka një objektiv mbi gjithë të tjerët, përshpejtimin e rritjes dhe zhvillimin e shpejtë ekonomik.

“Po t’i shohësh të gjitha nënobjektivat, kanë kapur nervat e zhvillimit ekonomik të vendit dhe nervat e përmirësimit të jetës së bizneseve e të qytetarëve. Të gjitha këto çojnë në një destinacion; rritjen ekonomike të vendit në synimin që ne kemi me mbi 4%, e që përkthehet drejtpërdrejt në përmirësim të jetës së qytetarëve”, deklaroi ministri i Ekonomisë, Arben Ahmetaj.

Banka Botërore është donatori më i madh në Shqipëri. Sipas të dhënave zyrtare, nga viti 1991, ky institucion ka financuar mbi 1.4 miliardë dollarë në ekonominë shqiptare. Por, në 5 vitet e ardhshme ky financim do të rritet me gati dy herë, si mbështetje e drejtpërdrejtë e buxhetit dhe masave, që nxisin rritjen ekonomike.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi