Programi Kombëtar i Reformave Ekonomike, 2015-2017

National Economic Reform Programme, 2015 – 2017, Part I

The Albanian government has submitted to the European Commission its medium term Economic and Fiscal Program during the past eight years, in fulfillment of the requirements for pre-accession countries. Last year the country obtained candidacy status for EU membership. This entailed new requirements for reporting based on EU standards. In this context, Albania is required to annually submit to the European Commission the National Economic Reform Program (NERP).

NERP 2015-2017 presents the main priorities, policies and reforms of the Albanian government and the Bank of Albania on economic aspects. It is based on and in accordance with Law no. 160/2014 “For the Budget Year 2015” and with the Macroeconomic and Fiscal Framework 2016- 20181. The program is also fully in line with the second National Strategy for Development and Integration 2014 – 2020 which is now close to finalization. This document was prepared by an inter-institutional working group with representatives and experts from relevant institutions of the Albanian government and Bank of Albania. The program was approved by the Council of Ministers on 28 of January 2015

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi