Administrata qëndrore

Administrata shtetërore është pjesë e pushtetit ekzekutiv.

Në bazë të ligjit 90/2012 “Për organizimin dhe funksionimin e administratës shtetëroreadministrata shtetërore përbëhet nga:

Autoritetet e pavarura shpesh konsiderohen pjesë e administratës qëndrore, gjithmon duke konsideruar që ato nuk kanë pushtet hierarkik dhe janë të pavarura në ushtrimin e funksioneve të tyre.

Administrata qëndrore përbëhet nga këto institucione:

Kryeministria; Ministritë; Institucionet në varësi të Kryeministrit ose të ministrave; Njësitë e ofrimit të shërbimeve; Agjencitë autonome; Administrata e prefektit. Ministritë dhe institucionet e varësisë mund të kenë degë territoriale (Njësitë e dekoncetruara)

Organet e administratës qëndrore mund të klasifikohen në tre kategori të mëdha:

– Organet vendimmarrëse,

– Organet konsultative,

Organet e kontrollit

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi