Ndihma Financiare e BE

» Qasja e subjekteve shqiptare në fondet e IPA-s

Totali i ndihmës financiare të BE-së për Shqipërinë në kuadrin e IPA për 2012 është 94,6 milion EUR, dhe për 2013 është 98.1 EUR milion. Rreth 87 milionë EUR (IPA Komponenti I) shpërndahen nëpërmjet një procesi prokurimi që administrohet tërësisht nga Delegacioni i BE-së në Tiranë: që nga përgatitja e Termave të Referencës (ToRs), tenderimi, […]

» Kuadri financiar i IPA

Zakonisht alokimi i fondeve IPA të një viti buxhetor nuk përkon me kohën kur bëhet prokurimi, kontraktimi apo pagesa e fondeve  përkatëse. Psh buxheti për Shqipërinë i vitit 2012 (84,290,995 EUR) ka nisur të prokurohet vetëm në dhjetor të 2012 dhe do të vazhdojë deri në maksimum fund i 2015. Tab. 1. Shpërndarja e fondeve […]

» Kuadri ligjor i IPA

Baza ligjore e cila themelon dhe përcakton rregullat dhe procedurat për menaxhimin e asistencës financiare për vendet kandidate dhe ato potencial kandidate është Rregullorja Kuadër e IPA-s e aprovuar nga Këshilli Evropian (vizito: Rregullorja Kuadër IPA – Këshilli Evropian Nr. 1085/2006). Rregullorja Zbatuese e IPA-s miratuar nga Komisioni Evropian përcakton procedurat e programimit dhe zbatimit […]

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi