Histori e shkurtër e GDP

Sipas bota.al

Produkti i Brendshëm Bruto (PBB), i përllogaritur për herë të parë në vitet 1930, cilësohet me të drejtë si një nga shpikjet më të mëdha ekonomike të shekullit të 20-të. Treguesi mat vlerën monetare të të gjitha mallrave përfundimtarë të prodhuar në një ekonomi. Përdoret gjerësisht edhe si një tregues i mirëqenies; megjithëse, Simon Kuznets, drejtuesi i ekipit që e hartoi atë për herë të parë, paralajmëronte se “mirëqenia e një kombi vështirë se mund të matet” nga PBB, e as që ishte qëllimi i tij kur e krijoi treguesin. Disa prej dobësive të treguesit është se nuk arrin të kapë ndikimet e jashtme negative në lidhje me rritjen, siç është për shembull ndotja. Për më tepër, aktivitetet jo tregtare – siç është prodhimi shtëpiak (ku njerëzit bëjnë punë të papaguar) – nuk përfshihen në PBB. Që nga konceptimi fillestar i saj, PBB-ja është azhornuar, rishikuar, dhe është zgjeruar disa herë. Për shembull, vlerësimet më të drejta të çmimeve të kompjuterave dhe investimet në programet kompjuterike u futën në vitin 1999. Llogaritë “Satelite” u prezantuan në vitin 1993 për të matur aspekte të veçanta të aktivitetit ekonomik, siç janë prodhimi shtëpiak dhe puna kërkimore. Metoda e re, e quajtur GDP-B, është një hap drejt një matjeje më të plotë të treguesve ekonomikë.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi