“Albania in the Berlin Process: Current Achievements and Upcoming Challenges for the Paris Summit”

CDI/ShtetiWeb

Screen Shot 2016-02-02 at 19.51.55

“Albania in the Berlin Process: Current Achievements and Upcoming Challenges for the Paris Summit” is the latest publication of CDI / ShtetiWeb with regards to the participation of the civil society to the Berlin Process.
The publication is a follow-up initiative of the conference “Albania in the Berlin Process: Fall 2015 Stocktaking and Recommendations”, held in Tirana on 5 November 2015. It includes a research paper on the Berlin Process, which is completed with an assessment of Albania’s position in this process as of November 2015.
Both these initiatives are the result of a close collaboration amongst CDI / ShtetiWeb and its partners Friedrich Ebert Foundation, Hanns Seidel Foundation and Konrad Adenauer Foundation.
CDI / ShtetiWeb aims to delve further in the policy-making arena by providing an independent assessment of one of the most important and challenging endeavours in which Albania is currently involved. Several follow-up initiatives will follow throughout 2016 in Albania and in the Western Balkans countries, in view of the preparation of CSOs’ contribution to the Paris Summit.

Download (PDF, Unknown)

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi