Përfitimet e detyrimet që vijnë nga marrja e statusit

Nuk rriten financimet e BE, imazhi rrit investimet e huaja.

Pas vendimit të ministrave të Jashtëm të Bashkimit Europian, Shqipëria ka disa përfitime, por në të njëjtën kohë i lindin edhe një sërë detyrimesh për të zbatuar.

Përfitimet nga statusi
•     Shqipëria do të mund të marrë pjesë në mbledhjet e hapura të Këshillit të BE-së për vendet kandidate.
•     Shqipëria mund të bashkëpunojë më ngushtë me komitetet e BE-së, kryesisht në aspektin ekonomik. Do të ngrihen strukturat e përbashkëta mes Shqipërisë dhe Komitetit të Rajoneve si dhe me Komitetin Ekonomik dhe Social.
•     Marrja e statusit kandidat rrit investimet e huaja falë qëndrueshmërisë politike të vendit si dhe punësimin.
•     Shqipëria do të përfitojë nga fondet IPA, me anë të projekteve që do të paraqesë për financim.

Detyrimet nga statusi
•     Shqipëria duhet që brenda 5 viteve të përafrojë të gjithë legjislacionin me atë të Bashkimit Europian.
•     Administrata publike duhet të ketë kapacitetet e mjaftueshme për të ofruar projekte bindëse për t’u financuar nga IPA.

Hapat që ndiqen
•     Procesi i integrimit europian është i ndarë në 7 faza, ndërkohë që Shqipëria, deri më sot, ka kaluar vetëm 4 prej tyre.
•     Pas vendimit të ministrave duhet që të enjten të konfirmohet vullneti i BE-së në mbledhjen e Këshillit.
•     Faza e pestë përfshin negociatat për anëtarësimin në Bashkimin Europian. Përpara se të nisin negociatat, Komision aplikon një fazë të ndërmjetme, që ka të bëjë me nisjen e analizës së detajuar për përputhjen e legjislacionit shqiptar me atë të BE-së. Procesi i negociatave me BE-në përfshin një hark kohor, minimalisht një vit dhe maksimalisht 7 vjet.
•     Faza e gjashtë është nënshkrimi i “Traktatit të Anëtarësimit”, periudhë kjo nga 2 muaj deri në 5 vjet.
•     Ndërsa faza e shtatë është “Data e Anëtarësimit”, që përfshin harkun kohor nga 1 deri në 2 vjet.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi