Qeveria e dytë e Enver Hoxhës (23 nëntor 1948 – 16 nëntor 1949)

Përbërja e qeverisë

 

 1. Enver Hoxha – kryeministër, ministër i Punëve të Jashtme dhe i Mbrojtjes Kombëtare
 2. Mehmet Shehu – zëvendëskryeministër dhe ministër i Punëve të Brendëshme
 3. Tuk Jakova –  zëvendëskryeministër
 4. Haxhi Lleshi – ministër pa portofol dhe kryetar i Komisionit të Kontrollit të Shtetit
 5. Manol Konomi – ministër i Drejtësisë
 6. Abedin Shehu – ministër i Punëve Botore dhe (29 tetor 1949) ministër i Industrisë
 7. Kiço Ngjela – ministër i Tregtisë
 8. Abdyll Këllezi – ministër i Financave
 9. Spiro Koleka – ministër i Komunikacionit (deri më 4 gusht 1949) dhe president i Planit të Shtetit
 10. Medar Shtylla – ministër i Shëndetësisë
 11. Gaqo Tashko – ministër i Bujqësisë
 12. Kahreman Ylli – ministër i Arsimit
 13. Gogo Nushi – ministër i Industrisë (deri më 29 tetor 1949)
 14. Shefqet Peçi – ministër i Komunikacionit

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi