Deklarata e Pavarësisë

Firmëtarët e Deklaratës së Pavarësisë

Flamuri i përdorur nga Qeveria e Vlorës

Perandoria Osmane u përfshi në Luftën e Parë Ballkanike që filloi në tetor të vitit 1912. Shqiptarët e gjetën veten në një pozitë tejet të vështirë. Udhëheqësit e tyre ishin tejet të shqetësuar nga koalicioni i forcave pushtuese të Malit të Zi, Serbis dhe Greqisë. Ajo që ata donin ishte ruajtja e integritetit territorial të Shqipërisë. Brenda dy muajve, forcat osmane pothuajse kishin kapitulluar, dhe vetëm në Shkodër dhe Janinë garnizonet turke nuk ishin dorëzuar. Ekzistenca e vendit ishte e rrezikuar.

Në këto rrethana, delegatët nga e gjithë Shqipëria u mblodhën në Kuvendin e Vlorës. Ismail Qemali, u kthye në Shqipëri dhe, në krye të një asambleje kombëtare prej 83 anëtarësh, shpalli pavarësinë e Shqipërisë në qytetin e Vlorës më 28 nëntor 1912. Në të njëjtën kohë u krijua edhe një qeveri e përkohëshme. Pavarësia e Shqipërisë u njoh më 17 dhjetor 1912 në Konferencën e Ambasadorëve në Londër.

 Më 28 nëntor 1912, në mbledhjen e parë të Kuvendit Kombëtar të Vlorës, u nënshkrua Deklarata e Pavarësisë së Shqipërisë, që besohet të jetë hartuar nga Luigj Gurakuqi. Deklarata është dokument i shkurtër dhe i shkruar me dorë, i nënshkruar nga delegatët e Kuvendit, me këtë përmbajtje:

  

Delegatët Asamblesë Kombëtare ishin:

Berati: Sami Bej Vrioni, Ilias Bej Vrioni, Taq Tutulani, Babë Dud Karbunara (Jorgji Karbunara)

Çamëria: Veli Gërra, Jakup Veseli, Rexhep Demi, Azis Tahir Ajdonati

Delvina: Avni Bej Delvina

Durrësi: Abaz Efendi Çelkupa, Mustafa Agë Hanxhiu, Jahja Ballhysa, Dom Nikollë Kaçorri

Dibra: Myfti Vehbi Dibra, Sherif Lengu

Elbasani: Lef Nosi, Shefqet Bej Daiu, Qemal Bej Karaosmani, Dervish bej Biçaku

Gramsh-Tomorricë: Ismail Qemali Gramshi;

Gjirokastra: Elmaz Boçe, Veli Harxhi, Myfit Bej Libohova, Petro Poga, Jani Papadhopulli

Janina: Kristo Meksi, Aristidh Ruci

Kosova, Gjakova, Plava-Gucija: Rexhep Mitrovica, Bedri Pejani, Salih Gjuka, Mit’hat Bej Frashëri, Mehmet Pashë Deralla, Isa Boletini, Riza Bej Gjakova, Hajdin Bej Draga, Dervish Bej Ipeku, Zenel bej Begolli, Qerim Begolli

Korça: Pandeli Cale, Thanas Floqi, Spiro Ilo

Kruja: Mustafa Merlika-Kruja

Lushnja: Qemal Bej Mullai, Ferit Bej Vokopola, Nebi Efendi Sefa

Mati: Ahmet Bej Zogolli, Riza Bej Zogolli, Kurt Agë Kadiu

Ohri dhe Struga: Zyhdi Bej Ohri, Dr. H. Myrtezai, Nuri Sojlliu, Hamdi Bej Ohri, Mustafa Baruti, Dervish Hima

Peqin: Mahmud Efendi Kaziu

Përmet: Veli Bej Këlcyra, Syrja Bej Vlora

Pogradeci: Hajdar Blloshmi

Tepelena: Feim Bej Mezhgorani

Tirana: Abdi Bej Toptani, Murat Bej Toptani, Ymer Sollaku

Skrapar: Xhelal Bej Koprencka, Hajredin Bej Cakrani

Shijak: Xhelal Deliallisi, Ymer Bej Deliallisi, Ibrahim Efendiu

Shkodra: Luigj Gurakuqi

Vlora: Ismail Qemali, Zihni Abaz Kanina, Aristidh Ruci, Qazim Kokoshi, Jani Minga, Eqrem Bej Vlora

Kolonia shqiptare Bukureshtit: Dhimitër Zografi, Dhimitër Mborja, Dhimitër Berati, Dhimitër Ilo

  Kushtetutat e Shqipërisë

   

  19.04.1914 Statuti i Shqipërisë (Hartuar prej komisionit ndërkombëtar të Kontrollit)
  31.01.1920 Statuti i Lushnjës
  Viti 1922 Zgjerimi i Statutit  te Lushnjes 1922
  02.03.1925 Statuti Themeltar i Republikës Shqiptare
  01.12.1928 Statuti i Mbretnis Shqiptare
  03.06.1939 Statuti Themeltar i Mbretnisë së Shqipnisë
  14.03.1946 Statuti i Republikës Popullore të Shqipërisë
  05.07.1950 Kushtetuta e Republikës Popullore të Shqipërisë
  28.12.1976 Kushtetuta e Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë
  29.04.1991 Për dispozitat kryesore kushtetuese
  28.11.1998 Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë

   

  Legjislaturat

   

   

  27.03.1920 – 20.12.1920 Këshilli Kombëtar i Lushnjes – Senati
  21.04.1921 – 30.09.1923 Këshilli Kombëtar (Parlamenti)
  21.01.1924 – 02.06.1924 Kuvendi Kushtetues (Periudha I)
  12.01.1925 – 02.03.1925 Kuvendi Kushtetues (Periudha II)
  01.06.1925 – 07.06.1928 Legjislatura I: Dhoma e deputetëve, Senati
  25.08.1928 – 01.12.1928 Asambleja Kushtetuese
  10.12.1928 – 11.05.1932 Legjislatura I
  21.11.1932 – 16.11.1936 Legjislatura II
  10.02.1937 –  12.04.1939 Legjislatura III
  12.04.1939 –  01.04.1940 Asambleja Kushtetuese
  16.04.1940 – 31.07.1943 Këshilli Epërm Korporativ Fashist
  16.10.1943 – 10.11.1943 Asambleja Kombëtare
  11.11.1943 – 14.09.1944 Kuvendi Kombëtar
  26.05.1944 – 16.12.1945 Këshilli Antifashist Nacional Çlirimitar
  16.01.1946 – 16.03.1946 Asambleja Kushtetuese (Kuvendi Popullor)
  05.03.1946 – 21.01.1950 Legjislatura I
  28.06.1950 – 14.04.1954 Legjislatura II
  19.07.1954 – 21.02.1958 Legjislatura III
  21.06.1958 – 03.06.1962 Legjislatura IV
  14.07.1962 – 12.03.1966 Legjislatura V
  19.09.1966 – 04.05.1970 Legjislatura VI
  20.11.1970 – 19.06.1974 Legjislatura VII
  28.10.1974 – 21.02.1978 Legjislatura VIII
  25.12.1978 – 14.07.1982 Legjislatura IX
  22.11.1982 – 10.01.1987 Legjislatura X
  19.02.1987 – 13.11.1990 Legjislatura XI
  15.04.1991 – 04.02.1992 Legjislatura I
  04.04.1992 – 29.03.1996 Legjislatura II
  01.07.1996 – 15.05.1997 Legjislatura III
  23.07.1997 – 14.05.2001 Legjislatura IV  (Kuvendi)
  03.09.2001 – 20.05.2005 Legjislatura V
  02.09.2005 – 15.05.2009 Legjislatura VI
  07.09.2009 – 09.09.2013 Legjislatura VII
  09.09.2013 Legjislatura VIII

   

  Për më shumë informacion klikoni këtu.

   Kryetarët e Kuvendit të Shqipërisë

   HISTORIA E PARLAMENTARIZMIT NE SHQIPERI

   XHEMAL NAIPI Këshilli Kombëtar 1920
   DHIMITËR KACIMBR Këshilli Kombëtar 1920
   PANDELI EVANGJELI Këshilli Kombëtar 1921
   ESHREF FRASHËRI Këshilli Kombëtar 1922-1923
   ESHREF FRASHËRI Kuvendi Kushtetues 1924
   PETRO GOGA Kuvendi Kushtetues 1924
   KOSTAQ KOTA Dhoma e Deputetëve 1925-1928
   ESHREF FRASHËRI Senati 1924-1925
   PANDELI EVANGJELI Senati 1925-1926
   ESHREF FRASHËRI Asamblea Kushtetuese 1928
   PANDELI EVANGJELI Parlamenti 1928-1930
   KOSTAQ KOTA Parlamenti 1930-1937
   PANDELI VANGJELI Parlamenti 1937-1939
   LEF NOSI Kuvendi Kombëtar 1943-1944
   TERENC TOCI Këshilli Fashist Koorporativ 1940-1943
   MIHAL ZALLARI Kuvendi Kombëtar 1944
   OMER NISHANI Këshilli Antifashist Nac-Çlirimtar 1944
   TUK JAKOVA Asamblea Kushtetuese 1946
   Dr. YMER DISHNICA Asamblea Kushtetuese 1946-47
   MANUSH MYFTIU Kuvendi Popullor 1947-1949
   GOGO NUSHI Kuvendi Popullor 1950
   THEODOR HEBA Kuvendi Popullor 1950-1951
   MIHAL PRIFTI Kuvendi Popullor 1951-1954
   GOGO NUSHI Kuvendi Popullor 1954-1956
   RITA MARKO Kuvendi Popullor 1956-1958
   Dr. MEDAR SHTYLLA Kuvendi Popullor 1958-1964
   LEFTER GOGA Kuvendi Popullor 1964-1966
   ABDYL KËLLEZI Kuvendi Popullor 1966-1969
   BEHAR SHTYLLA Kuvendi Popullor 1969-1970
   FADIL PAÇRAMI Kuvendi Popullor 1970-1973
   ILIAZ REKA Kuvendi Popullor 1973-1976
   ALI MANAJ Kuvendi Popullor 1976-1978
   SIMON STEFANI Kuvendi Popullor 1978-1982
   PALI MISKA Kuvendi Popullor 1982-1987
   PETRO DODE Kuvendi Popullor 1987-1990
   KASTRIOT ISLAMI Kuvendi Popullor 1991-1992
   PJETËR ARBNORI Kuvendi Popullor 1992-1996
   PJETËR ARBNORI Kuvendi Popullor 1996-1997
   SKËNDER GJINUSHI Kuvendi 1997-2001
   NAMIK DOKLE Kuvendi 2001-2002
   SERVET PËLLUMBI Kuvendi 2002-2005
   JOZEFINA TOPALLI Kuvendi 2005-2009
   JOZEFINA TOPALLI Kuvendi 2009 – 2013
   ILIR META Kuvendi 2013 – 2017
   GRAMOZ RUÇI Kuvendi 2017

   Thënie për Shtetin

   • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
    - Georges Pompidou
   • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
    - Otto von Bismarck
   • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
    - Jean Cocteau
   • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
    - Alcide de Gasperi
   • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
    - Montesquieu
   • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
    - Cardinal de Richelieu
   • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
    - Aristotele
   • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
    - Woodrow Wilson
   • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
    - Charles Maurras
   • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
    - Ruggiero Bonghi