Këshilli i Epërm Korporativ Fashist, 3 prill 1940

Në dekretin Nr.101, datë 3 Prill 1940,  jepen atributet dhe funksionimi i Këshillit t’Epërm Korporativ Fashist, i cili “asht krijue si mbas Kaptinës IV të Statutit Themeltar të Mbretnis, në vend të Parlamentit të Suprimuem”.

Sipas Dekretit të Mëkambësit, 8 Prill 1940-XVIII, emërohen Anëtarë të Këshillit t’Epërm Korporativ Fashist:

Anton BEÇA

Leko BEZHANI

Vlorë

Llukë BIBI

Sekr.Federal – Peshkopi

Zef BORIÇI

Shkodër

Zëv. (pas dorëheqjes) Jak Koçin

Aldo BRAIDA

Inspekt. Federal – Vlorë

Zëv. (pas shkarkimit) C.Compagnonin

Raffaele   BREDA

Inspekt. Federal – Peshkopi

Maliq BUSHATI

Nush BUSHATI

Vittorio CANEPA

Inspekt. Federal – Korçë

Zëv. (pas shkarkimit) E.Chatelanatin

Carlo CASTIGLIA

Inspekt. Federal – Gjirokastër

Enrico CHATELANAT

Inspekt. Federal – Korçë

Fausto CIGNOLINI

Compangucci Eros COMPAGNONI

Inspekt. Federal – Vlorë

Shefqet DAIU

Elbasan

Guglielm  DEDA

Sekr.Federal – Korçë

Fiqri DINE

Dibër

Nebil DINO

Tiranë

Ymer FORTUZI

Tiranë

Eshref FRASHËRI

Sekr.Federal – Shkodër

Giuseppe  GIRGENTI

Inspekt.Federal – Kukës

Pandeli GJIKA

Sekr.Federal – Gjirokastër

Mark GJONMARKAJ

Shkodër

Venjamin  JAKOV

Elbasan

Jub  KAZAZI

Sekr.Federal – Durrës

Vangjel KOÇA

Jak  KOÇI

Shkodër

Zëv. (pas dorëheqjes) nga Zef Boriçi 

Harito KOÇO

Porto Edda

Ernest KOLIQI

Ymer KOPLIKU

Shkodër

Kristaq KOSTURI

Korçë

Kostaq KOTTA

Pref. Korçë

Alush LESHANAKU

Sekr. Federal – Elbasan

Enver LIBOHOVA

Gjirokastër

Asllan MARLIKA

Tiranë

Tefik MBORJA

Selim MBORJA

Korçë

Kol MIRAKAJ

Shyqyri MUFTIU

Elbasan

Qazim NAKI

Emanuel  NUÇI

Korçë

Dino NURI

Sekr.Federal – Tiranë

Irfan OHRI

Peshkopi

Shaqir OMARI

Shkodër

Sabri PANARITI

Korçë

Spiro PAPA

Fier

Piero PARINI

Saverino  RICCOTINI

Inspekt. Federal – Elbasan

Angelo RIGHINI

Inspekt. Federal – Shkodër

Vincenzo  ROCCO

Durrës

Gianni SCOTTI

Inspekt. Federal – Tiranë

Germano  SECRETI

Edoardo  BARDOZZO

Inspekt. Federal – Berat 

Engjëll SERREQI

Shkodër

Xhelal SHENEPRENTE

Sekr.Federal – Kukës

Ali SPAHIJA

Kosovë

Dilaver TARTARI

Sekr.Federal – Vlorë

Terenc TOÇI

Tiranë

Nush TOPALLI

Shkodër

Emin TORO

Gjirokastër

Sabaudin TOTO

Shefqet VËRLACI

Sefa VLORA

Vlorë

Qemal VRIONI

Muhtar VRIONI

Xhafer YPI

Jaup YPI

Korçë

Kristaq ZAGURIDA

Durrës

Tahir ZAJMI

Sekr.Federal – Peshkopi

Luigi ZANONI

Inspekt.Federal – Durrës

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi