Momentet kryesore në marrëdhëniet BE-Shqipëri

Dhjetor 2011

Fillimi i punës për rishikimin e Planit të Veprimit për plotësimin e rekomandimeve të Opinionit.

10/06/2011

Miratimi i Planit të Veprimit për plotësimin e rekomandimeve të Opinionit të Komisionit Europian mbi aplikimin e Shqipërisë për anëtarësim në BE.

15/12/2010

Hyrja në fuqi e liberalizimit të vizave për qytetarët shqiptarë që udhëtojnë në vendet e zonës Schengen.

9/11/2010

Miratimi i Opinionit të Komisionit Europian mbi aplikimin e Shqipërisë për anëtarësim në BE.

08/11/2010

Ministrat e Brendshëm të Vendeve Anëtare të Bashkimit Evropian në Këshillin e Drejtësisë dhe Çështjeve të Brendshme miratuan heqjen e regjimit të vizave me Shqipërinë.

23/06/2010          

Komisioni  i Jashtëm i Parlamentit Evropian miratoi rezolutën për heqjen e vizave me Shqipërinë

10/06/2010   

Qeveria shqiptare përfundoi dorëzimin e përgjigjeve për pyetjet shtesë të Pyetësorit të Komisionit Evropian.

 27/05/2010       

Komisioni Evropian propozoi heqjen e vizave për qytetarët e Republikës së Shqipërisë të cilët janë të pajisur me pasaporta biometrike, brenda vjeshtës së vitit 2010.

 12/05/2010       

Komisioni Evropian i paraqiti qeverisë shqiptare pyetjet shtesë të Pyetësorit.

 11/05/2010      

Mblidhet Këshilli I Stabilizim Asocimit BE-Shqipëri në Bruksel.

 06/05/2010          

Komisioni Evropian njoftoi qeverinë shqiptare mbi organizimin e misioneve të verifikimit në terren në kuadër të hartimit të Opinionit (Avis) për statusin e vendit kandidat.

14/04/2010        

Kryeministri i Republikës së Shqipërisë, Z. Sali Berisha dorëzoi në Bruksel, përgjigjet e Pyetësorit të Komisionit Evropian.

12/03/2010     

Komiteti i Stabilizim-Asociimit zhvilloi në Tiranë mbledhjen e tij të parë nën kryesimin e Ministres së Integrimit, Znj. Majlinda Bregu.

16/12/2009              

Mbërrin në Tiranë Pyetësori i Komisionit Europian.

 16/11/2009             

Këshilli i Ministrave të BE-së miraton kërkesën për anëtarësim të Shqipërisë.

 12/11/2009              

Parlamenti Evropian miraton raportin e eurodeputetes Tanja Fajon, lidhur me  liberalizimin e vizave me vendet e Ballkanit Perëndimor.

28/04/2009          

Dorëzimi i aplikimit për anëtarësim në BE.

01/04/2009            

Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit hyn në fuqi.

01/2008                    

Nënshkruhet marrëveshja e lehtësimit të lëshimit të vizave ndërmjet Bashkimit Evropian dhe Shqipërisë. Kjo Marrëveshje nuk është e vlefshme për Mbretërinë e Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut, Irlandën, Mbretërinë e Danimarkës, Republikën e Islandës dhe Mbretërinë e Norvegjisë. Marrëveshja përcakton një numër procedurash të thjeshtësuara për nxjerrjen e vizave.

11/07/2008             

Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Komuniteteve Evropiane dhe Shteteve të tyre Anëtare ratifikohet nga 25 shtete anëtare: Letonia (26 tetor 2006), Sllovenia (12 shkurt 2007), Sllovakia (15 shkurt 2007),  Polonia (15 mars 2007),  Suedia (21 mars 2007),  Hungaria (23 prill 2007),  Spanja (12 maj 2007),  Lituania (17 maj 2007),  Irlanda (31 maj 2007),  Luksemburgu (4 korrik 2007), Britania e Madhe (16 tetor 2007), Italia (16 tetor 2007), Estonia (18 tetor 2007), Hollanda (26 Nentor 2007), Finlanda (29 Nentor 2007), Malta (21 prill 2008), Danimarka (24 prill 2008), Republika Çeke (6 maj 2008), Austria (21 maj 2008), Qipro (31 maj 2008), Belgjika (25 qershor 2008), Portugalia (11 Korrik 2008)

05/09/2007             

Miratohet me VKM nr. 557 Plani Kombëtar për zbatimin e Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit (PKZMSA) 2007-2012

01/12/2006             

Hyrja në fuqi e “Marrëveshjes së Përkohshme ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Komunitetit Evropian për Tregtinë dhe Bashkëpunimin Tregtar”.

06/09/2006             

Parlamenti Evropian voton pro rezolutës për ratifikimin e  Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit e cila i hap rrugë ratifikimit të MSA-së nga 27 vendet anëtare të BE-së

27/07/2006             

Parlamenti i Republikës së Shqipërisë ratifikon “Marrëveshjen e Përkohshme ndërmjet Republikës së Shqipërisë

Komunitetit Evropian për Tregtinë dhe Bashkëpunimin Tregtar”, si dhe “Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Komuniteteve Evropiane dhe  Shteteve të tyre Anëtare”

 17/07/2006             

Këshilli miratoi një rregullore duke krijuar një instrument të ri për Ndihmën e Para-Anëtarësimit (IPA). Ky instrument i vetëm financiar thjeshtëzon dhe projekton ndihmën e jashtme të BE-së  gjatë periudhës së para-anëtarësimit. IPA ka zëvendësuar instrumentet ekzistuese (PHARE, SPA, SAPARD, CARDS) prej 1 Janar 2007

07/2006                    

Miratohet Plani Kombëtar për zbatimin e Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit

12/06/2006             

Në Luksemburg, në Këshillin e Çështjeve të Përgjithshme dhe Marrëdhënieve me Jashtë, nënshkruhet Marrëveshja e  Stabilizim-Asociimit dhe Marrëveshja e Përkohshme për Tregtinë dhe Bashkëpunimin Tregtar

02/2006                    

Në Tiranë siglohet Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit.

 14/04/2005             

Në Luksemburg nënshkruhet Marrëveshja e Ripranimit Shqipëri-BE

12/2005                    

Këshilli Evropian miraton vendimin për parimet e një Partneriteti të Rishikuar për Shqipërinë

 6/2004                      

Këshilli Evropian miraton raportin e Partneritetit Evropian dhe i propozon Republikës së Shqipërisë hartimin e një Plani për adresimin e prioriteteve të këtij dokumenti

 5/2004                      

Bashkimi Evropian lançon programin TAIEX për harmonizimin e legjislacionit për vendet e përfshira në procesin e Stabilizim-Asociimit

12/2003                    

Siglohet Marrëveshja e Ripranimit Shqipëri/BE

 21/06/2003             

Samiti i Selanikut i ashtuquajtur Zagreb II konfirmon perspektivën për aderim në BE të vendeve të rajonit dhe i hap rrugë shfrytëzimit të instrumenteve të përdorur në vendet e tjera anëtare

02/2003                    

Raundi i Parë i negociatave për Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit

 31/01/2003             

Hapja zyrtare e negociatave gjatë vizitës së Presidentit të Komisionit Evropian Romano Prodi

21/10/2002             

Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme miraton projekt-direktivën për negocimin e një MSA-je dhe vendos hapjen e negociatave për nënshkrimin e një MSA-je me Shqipërinë

06/2001                    

Këshilli i Ministrave të BE-së miraton raportin e Komisionit Evropian mbi progresin e bërë nga Shqipëria dhe i kërkon Komisionit përgatitjen e projekt-direktivës për negocimin e një Marrëveshjeje Stabilizim-Asociimi (MSA). Krijohet grupi Konsultativ BE-Shqipëri

 2001                          

Viti i parë i zbatimit të Programit CARDS për vendet e PSA

11/2000                    

Samiti i Zagrebit. Intensifikimi i bashkëpunimit BE-Shqipëri

6/2000                      

Këshilli Evropian i Feiras parashikon se vendet e PSA janë “kandidate potenciale” për anëtarësim në BE

5/2000                      

Komisioni Evropian prezanton Programin CARDS për vendet e Evropës Juglindore në periudhën 2000-2006

2000                          

Produktet nga Shqipëria u përfshinë në hyrjet pa doganë në tregun e BE-së

 1/2000                      

Miratimi i Raportit të Fizibilitetit nga Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme

1999                          

Përfshirja e Shqipërisë në Regjimin Autonom Preferencial

11/1999                    

Miratohet nga Komisioni studimi i fizibilitetit

 9/1999                      

Fillon studimi i zbatueshmërisë (fizibilitetit) për Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit

 5/1999                      

BE propozon iniciativën e re: Procesi i Stabilizim-Asociimit (PSA). Shqipëria pjesë e PSA. Përfitimi nga programi CARDS (Asistenca Komunitare për Rindërtim, Zhvillim dhe Stabilizim)

 1997                          

Miratimi nga Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme të Bashkimit Evropian i përqasjes rajonale për vendet e rajonit, me anë të të cilës BE përcakton kushtet politike dhe ekonomike për zhvillimin e mëtejshëm të marrëdhënieve dypalëshe

 1992                          

Nënshkrimi i Marrëveshjes së Tregtisë dhe Bashkëpunimit. Përfitimi nga Programi PHARE

 1991                          

Vendosja e marrëdhënieve diplomatike Shqipëri-Komuniteti Ekonomik Evropian

 

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi