Asambleja Kushtetuese – Legjislatura I: 25.03.1946 – 21.01.1950

Më 2 dhjetor 1945 u zhvilluan zgjedhjet për përfaqësuesit e Asamblesë Kushtetuese.

Më 16 mars 1946, në mbledhjen e saj të 11-të, Asamblea Kushtetuese vendosi të kthehet në Kuvend Popullor.  

Kuvendi Popullor I RPSH. Një Dhomë – Legjislatura I: 25.03.1946 – 21.01.1950.  

 1. Tuk  JAKOVA – Kryetar i Asamblesë Kushtetuese, 1946
Qarku Berat

Andrea SAATÇI

Baba Fejzo DERVISHI

Gaqo TASHKO

Kahreman YLLI

Liri BELISHOVA

Rahman URUÇI

Rrapi GJERMENI

Selaudin TOTO

Ibrahim KARBUNARA

Xhoxhi BLUSHI

Zylyftar VELESHNJA  

Qarku Durrës

Eleni TEREZI

Enver SAZANI

Jorgji SHULI

Met SESERI

Muharrem KOKOMANI

Myslim PEZA

Nako SPIRU

Shefqet BEJA

Spiro MOISIU 

Qarku Elbasan

Aleksandër XHUVANI

Kadri HOXHA

Kadri MUSAJ

Kiço NGJELA

Kostaq CIPO

Mustafa XHANI (MARTANESHI)

Petraq POPA

Ramadan ÇITAKU

Sami BAHOLLI

Sulejman SPAHIU

Zihni MUÇO

Qarku Gjirokastër

Bajram SINOIMERI

Bedri SPAHIU

Islam RADOVICKA

Kadri BABOÇI

Lefter KONOMI

Manol KONOMI

Mihal JORGJI

Omer NISHANI

Qirjako HARITO

Sejfulla MALËSHOVA

Shefqet PEÇI

Siri SHAPLLO

Thoma PAPAPANO  

Qarku Korçë

Koçi XOXE

Koço TASHKO

Kol KUQALI

Kristo THEMELKO

Medar SHTYLLA

Naxhije DUME

Pandi KRISTO

Pëllumb DËSHNICA

Petro PAPI

Sali MBORJA

Skënder LUARASI

Xhelal RUSI

Ymer DISHNICA

Qarku Peshkopi

Dali NDREU

Et’hem  BAJRAMI

Faik SHEHU

Haki FEJZO

Haki STËRMILLI

Haxhi LLESHI

Irfan MAJUNI

Nexhmije HOXHA

Sulejman BAHOLLI

Qarku  Kukës

Abedin SHEHU

Mehmet SHEHU

Rahman PËRLLAKU

Refat SPAHIU

Salih MANI   

Qarku  Peshkopi

Dali NDREU

Et’hem  BAJRAMI

Faik  SHEHU

Haki FEJZO

Haki STËRMILLI

Haxhi LLESHI

Irfan MAJUNI

Nexhmije HOXHA

Sulejman BAHOLLI

 

Qarku Shkodër

Arif GJYLI

Bardhok BIBA

Beqir GJYLBEGU

Bilal PARRUCA

Fadil PAÇRAMI

Gjin MARKU

Gjovalin LUKA

Halil ZENELI

Hysni PEJA

Kol PRELA

Konstandin BOSHNJAKU

Mark NDOJA

Nesti KERENXHI

Riza DANI

Tuk JAKOVA

Zef HAXHIJA

Zia DIBRA   

Qarku Tiranë

Abdyl KËLLEZI

Beqir BALLUKU

Enver HOXHA

Gogo NUSHI

Ollga PLUMBI   

Qarku Vlorë

Bilbil KLOSI

Hasan PULO

Hysni KAPO

Liri GEGA

Manush MYFTIU

Sezai AGALLIU

Shefqet MUSARAJ

Spiro KOLEKA  

 

Ndryshime në përbërjen e Kuvendit Popullor

Vdekur gjatë mandatit

 • Shefqet           BEJA

1947 – Pushkatuar

 

 • Bardhok        BIBA

07.08.1949 – Vrarë, Mirditë

 

 • Riza                DANI

1947 – Pushkatuar

 

 • Baba Fejzo    DERVISHI

18.03.1947           Tiranë

 

 • Haki                FEJZO

04.10.1949           Tiranë

 

 • Ibrahim         KARBUNARA

1947 – Pushkatuar

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi