ORI in Albanian al

What is the Regional Integration Process

The regional cooperation aims to increase and intensify cooperation between the countries of the region, including political dialogue, expansion and exchange of goods and services, the creation of a regional network energy, transport and telecommunication, facilitating the movement of people, mutual presentation with each other’s cultures, strengthening of ties in education, science and culture, common fight against organized crime, illegal traffics, terrorism, etc. (…more…)

 

EU: main promoter of regional cooperation

Regional cooperation is an essential element of the stabilisation and association process – the process that leads the Western Balkan countries towards EU membership. It helps the region to address common challenges such as energy shortages, pollution, transport infrastructure, cross-border criminal activities, etc. Progress in regional cooperation is monitored in annual progress reports.

The Instrument for Pre-Accession (IPA) provides financial support through different multi-beneficiary programs. (…more…)

 

The Berlin Process

What is already known as the “Berlin Process” will be the framework which will coordintae the pace of Balkan integration. Taking into account the Eurosceptic forces in Brussels and a 5-year stoppage of expansion announced by Commission President Jean Claude Juncker, the launch of the Berlin process is seen as the way to consolidate and keep the dynamics the Western Balkans countries’ integration policy dialogue.

At the Berlin Conference at the end of August, the EU is looking for a more favourable European Union allocation of funds for the region. The Process of Berlin began with the Conference of the high level held in Berlin in date. 28 August 2014 (…more…)

 


Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi