Demokracia: Midis sfidave dhe kërcënimeve

Në drejtimin e Jean-Vincent Holeindre

Një libër lehtësisht i arritshëm për studentët dhe çdo person që dëshiron të thellojë njohuritë e tij. Një libër që bashkon shumë specialistë të kësaj lënde.

Demokracia duket, në parim, mënyra më tërheqëse për të organizuar pushtetin në një shoqëri. Njerëzit qeverisin vetë ose nëpërmjet përfaqësuesve të tyre dhe secili, duke qenë i qeverisur dhe qeverisës, mëson të marrë parasysh interesin e përgjithshëm, si dhe interesat e tij individualë. Sot gjithçka duket ndryshe. Dyshimi, i lindur dhjetë vjet më parë me “krizën e përfaqësimit” dhe rraskapitjen e modelit produktivist, ndër të tjera, i ka lënë vendin mosbesimit dhe zemërimit të pretendimeve. Sigurisht, aspiratat demokratike, të shprehura në të gjithë botën, nuk kanë qenë kurrë kaq të forta, por përveç që shtypen ashpër nga pushtetet në vend, ato bashkëjetojnë me një rritje të kërkesës autoritare, që konstatohet veçanërisht nga suksesi elektoral i të ashtuquajturave parti “populiste”. Demokracitë “e vjetra”, mobilizimet dhe shqetësimet popullore shprehen në sfondin e dobësimit, të perceptuar ose real, të botës perëndimore. Gjithçka po ndodh sikur modeli i përfaqësimit, prej kohësh tërheqës, i mishëruar nga Evropa dhe Shtetet e Bashkuara, të ishte bërë një fjollë, duke mos mbajtur premtimet e tij.

Ky libër, redaktuar nga Jean-Vincent Holeindre, bën një përmbledhje të asaj që është demokracia sot. Pas një pune të parë mbi këtë temë dhjetë vjet më parë, ai u bëri thirrje shumë specialistëve të ripërcaktojnë atë që është bërë nga ky sistem politik pas krizave të shumta që ka hasur në vitet e fundit.

CONCEPTS

– L’origine grecque de la démocratie, Gil Delannoi – La République romaine, un modèle ?,

Entretien avec Claudia Moatti

– République et démocratie, Philippe Raynaud

– Le déclin historique de la social-démocratie, Philippe Marlière

– La démocratie repose sur la confiance, Entretien avec Dominique Schnapper

– Les mutations du pouvoir en démocratie : Participation et délibération, Entretien avec Loïc Blondiaux

– Nous sommes à l’âge de l’égalité, Entretien avec Marcel Gauchet

– La transition démocratique, Maud Navarre
– Un monde moins démocratique ?, Héloïse Lhérét

MENACES

Les démocraties en panne ?, Jean-Marie Pottier Le capitalisme, menace pour la démocratie ?,

Christophe Bouillaud

La démocratie mise à prix ?, Entretien avec Julia Cagé

Les partis politiques sont-ils dépassés ?, Frédéric Sawicki

Vers une démocratie de l’abstention,
Céline Braconnier, Jean-Yves Dormagen

Démocratie, l’état d’urgence, Entretien avec Pierre Rosanvallon

La fragmentation démocratique, Pascal Perrinea

DÉFIS

Renover la démocratie, Dominique Rousseau L’écologie, entre urgence et indifférence,

Entretien avec Dominique Bourg

Donner le pouvoir aux citoyens, Nicolas Journet

Lanceur d’alerte : traitre ou héros ?,

Serge Slama et Jean-Philippe Foegle
La police, amie ou ennemie ?, Entretien avec Sébastian Roché

EXPÉRIENCES

Quand les Américains doutent de leur démocratie,

Michael Behrent

Chine, l’impossible démocratisation, Jean-Pierre Cabestan

La question démocratique en Russie, Clémentine Fauconnier

Dynamiques et enjeux en Amérique latine, Olivier Dabène

Islam et démocratie… Je t’aime moi non plus ?, Vincent Geisser

Israël, une démocratie en guerre, Alain Dieckhoff

Les démocraties scandinaves sont-elles exemplaires ?,

Yohann Aucante
Les populistes et la démocratie en Europe, Marc Lazar

 

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi