Financimi i Partive Politike dhe i Fushatave Elektorale

IDEAFunding of Political Parties and Election Campaigns:

A Handbook on Political Finance

IDEA: Institute for Democracy and Electoral Assistance, Sweden, 2014

Si çdo organizatë, partitë politike kanë nevojë për financim. Por roli i parave në politikë është bërë sot kërcënimi më i madh për demokracinë. Ky është një problem global dhe shumë i vështirë për tu trajtuar.

Ky doracak synon te shpjegoje marrëdheniet mes parasë dhe politikes përmes analizës së ligjeve dhe rregullave mbi financat politike ne vende te ndryshme te botes. Kapitujt jane organizuar sipas vendeve te ndryshme per te trajtuar ne menyre me efikase sfidat e perbashketa. Nje kapitull i vecante fokusohet tek gjinia duke pasqyruar nen-perfaqesimin sistematik te grave ne politike, dhe duke ilustruar se si influenca ne rritje e parase ne politike perforcon kete pabarazi.

Rasti i Shqiperise eshte trajtuar specifikisht ne pjesen e zbatimit te ligjit mbi financat politike, dhe vecanerisht mbi kuotat gjinore.

Like any organization, political parties require funding to operate. However, the role of money in politics is arguably the biggest threat to democracy today. This is a global problem, and notably difficult to tackle.

This new handbook aims to explore the relationship between money and politics through the analyses of worldwide political finance regulations. The chapters have a contextual approach, divided by region to assess the specific challenges therein. An additional chapter focuses on gender, reflecting the reality that women remain grossly under-represented in politics, and how the increasing influence of money in politics perpetuates this inequality.

Mbi këtë temë në ditët në vijim Shtetiweb.org dhe Friedrich Ebert Stiftung do të publikojë një studim mbi demokracinë e partive politike shqiptare ku, mes të tjerash trajtohet dhe financimi i tyre.

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi