A është demokracia përfaqësuese realisht demokratike?

Intervistë e Helene Landemore me Nadia Urbinati dhe Bernard Manin.

bernard

nadia

Përfaqësimi e tradhton apo e përmbush idenë demokratike? A është përfaqësimi një përvehtësim i sovranitetit popullor nga elitat apo, përkundrazi, është shfaqja e vullnetit të vërtetë demokratik?

Nadia Urbinati dhe Bernard Manin kanë diskutuar në një intervistë të realizuar nga Helen Landemore, në New York, në prill të vitit 2007. Këtu janë pjesët kryesore të kësaj interviste.

Klikoni më poshtë për të ndjekur këtë intervistë:perfpop

 1.   1. Origjina e demokracisë përfaqësuese
 2.   2. Parimet e demokracisë përfaqsuese
 3.   3. A është demokracia përfaqësuese elitare?
 4.   4. A është në krizë demokracia përfaqësuese?
 5.   5. Populizmi përmes demokracisë së publikut dhe personalizimit të pushtetit 
 6.   6. Përfaqësimi i minoriteteve

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi