Rexhep Meidani

CURRICULUM  VITAE

Rexhep Qemal Meidani, Tiranë, 17 Gusht 1944.

Doktor i Shkencave, Profesor,  Akademik.

Doctor Honoris Causa: Honorary Degree of Doctor of Philosophy, Univ. Teknik i Stambollit, Turqi, 1998; Honorary Doctoral Degree in Physics, Univ. Aristotelit i Selanikut, Greqi, 1998; Doctorem Honoris Causa (Scientarium Physicarium), Univ. i Sofies, Bullgari, 1998; Doctor of Humane Letters (Honoris Causa), Univ. Amerikan i Romës, Itali, 1999; Presidé d’Onore, Univ. i Mesdheut Renè Cassin, Bari, Itali, 1999; Doctor of Humane Letters (Honoris Causa), Univ. i Bridgeport-it, Connecticut, SHBA, 2001; Doctor of Science (Honoris Causa), Univ. i Portsmouth-it, Angli, 2002.

Nderime të tjera universitare: F. LUX AWARD, Univ. Clark, Worcester, Massachusetts, SHBA, 2000; Jan Masaryk Medal, Univ. Ekonomik, Pragë, Republika Çeke, 2001; Chancellor’s International Medallion of Distinction, Univ. i New Orleans-it, New Orleans, SHBA, 2002.

Urdhëra, medalje e çmime të tjera për veprimtarinë mësimoro-shkencore, shoqërore e politike: Urdhëri  “Naim Frashëri”, Klasa e Tretë, Shqipëri, 1981; “Çmimi i Republikës”, Klasa e Dytë, Shqipëri, 1988; Medalja e Artë e Meritës (The Gold Medal of Merit) e Qytetit të Athinës,  Greqi, 1998; Kryqi i Madh i Shpëtimit (The Great Cross of Salvation), Greqi, 1998;  Medalja e Meritës (Medaille de Merite) Bashkimi Postal Universal, 1998; Medalja e Nderit (Honorary Medal) e Qëndrës “Democritos”, Greqi , 1998; Urdhëri Kombëtar “Ylli i Artë i Rumanisë”( Ordinul National “Steaua Romanici” in Grand de Colan),  Rumani, 1999; Çelësi i Artë i Qytetit (Golden Key of the City) Worcester, Massachusetts, SHBA, 2000; Urdhëri i Mbretit Tomislav (Velered Krajla Tomislav), Kroaci, 2001; Çelësi i Artë i Qytetit (Clavis Civitas Pragensis), Prague, Rep.Çeke , 2001; Medalja “Schuman”, Fondacioni “Robert Schuman”, Paris, Francë, 2001; Urdhëri Kombëtar i Meritës (The National Order of Merit, in the grade of Companion of Honour), Maltë, 2002; Qytetar Ndërkombëtar Nderi (International Honorary Citizen), New Orleans, SHBA, 2002; Çelësi i Artë i Qytetit (Golden Key of the City), New Orleans, SHBA, 2002.

Përmbledhje e shkurtër.

Botuar në Shqipëri: mbi tridhjetë botime, (monografi, libra universitarë dhe pasuniversitarë, broshura) dhe me qindra artikuj (shkencorë, shoqërorë, politikë dhe biografikë), intervista, fjalime, analiza, etj.). Botuar jashtë shtetit (Francë, Gjermani, Itali, Angli, SHBA, Hollandë, Turqi, Bulgaria, Greqi, Rumani, Kinë, Hungari, etj.) me dhjetra artikuj shekncorë e punime  në revista shkencore, me qindra artikuj publicistikë, etj.

Libra filozofiko-shkencorë e politiko-publicistikë: 1. Mbi strukturën e materies në fizikë, SHB “8 Nëntori”, Tiranë, 1979, f. 104; 2. Entropia, SHB “8 Nëntori”, Tiranë, 1981, f.122; 3. Determinizmi dhe mekanika kuantike,SHBLSH, Tiranë, 1981, f. 150; 4. Mbi lëvizjen fizike, SHBLSH, Tiranë, 1985, f. 156; 5. Presidenti Meidani dhe Kosova, (përmbledhje me intervista e fjalime), komente nga M. Nazarko, Toena, 2000, f. 840; 6a. Në shqip: Ballkani, një vështrim i përgjithshëm. (Mali i Zi, Bosnja, Kosova, Maqedonia, Serbia: Sfidat e ardhshme);  6b. Në anglisht: Balkans a general overlook. (Montenegro, Bosnia, Kosova, FYR-of Macedonia, Serbia: near-term challenges), Toena, 2001, f. 62; 7a. Në shqip: Nga Pavarësia drejt Ndërvarësisë së Integrimit; 7b. Në italisht: Dall’ Indipendenza verso L’Interdependenza dell’Integrazione, Toena, 200, f. 48; 8. Globalizimi, integrimi dhe kombi shqiptar, Toena, 2002, f. 150; 9. Jus Gentium, Dita, 2003, f. 192; 10. Politika, Morali dhe Shteti, Toena, 2003, f. 296; 11. Kontratë me vetveten, Toena, 2004, f. 486; 12. Kurthet e shtetit-komb, Toena, 2005, f. 224; 13. Politika in vivo- in vitro, Toena, 2006, f. 253; 14. Të vërtetat dhe të fshehtat e entropisë, UMB+Botimet “Dudaj”, 2006, f. 158; 15. Në spanjisht: Las trampas del Estado-nacion, Siddharth Mehta Ediciones, Madrid 2007, f. 196; 16. A është deterministe teoria kuantike?(Debat filozofiko-shkencor), Botimet Toena, 2007, f. 237; 17.  Mbi hapësirë-kohën,  Botimet “Toena” 2008, f. 185; 18.  Kushtetuta, bilanci dhe perspektiva, Toena 2009, f.92. 19. Mbi qeverisjen (I), Dudaj, 2009, f. 439.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi