Luan Omari

LUAN OMARI

Datelindja : 10 qershor 1925.

Edukimi

Ka bërë shkollën fillore dhe një pjesë të së mesmes në Itali (Bari). Diplomën e maturës e ka marrë në gjimnazin italian të Tiranës. Ka studiuar për drejtësi në Beograd pastaj në Sofje, ku ka marrë diplomën për shkencat juridike.

Ka dhënë ndihmesë aktive në Luftën e Çlirimit nga pushtimi nazi-fashist. Ka statusin e veteranit.

Eksperienca profesionale

1954-1957 docent i së drejtës publike në Institutin e Lartë Juridik në Tiranë.

1957-1974 dekan i Fakultetit Juridik në Universitetin e Tiranës.

1970 profesor

1972 anëtar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë

1975-1993 Sekretar Shkencor i Akademisë së Shkencave

1992 anëtar i Akademisë Evropiane të Shkencave e të Arteve

1997 zëvendëskryetar i Akademisë së Shkencave

1998-2006 anëtar i Komisionit “Demokracia përmes së drejtës”, pranë Këshillit të Evropës (Komisioni i Venecies)

2003 – 2005 zëvendëskryetar i Komisionit të Venecies.

Botimet kryesore:

“Revolucioni popullor në Shqipëri dhe pushteti politik” (në shqip, anglisht dhe frëngjisht)1977

“Histori e Shqipërisë” (bashkautor) 1984

“Parime dhe institucione të së drejtës publike” 1993 – Botimi i 7-të më 2004.

“Histori e shtetit dhe e së drejtës në Shqipëri” (bashkautor) 1994

“Sistemi parlamentar” 1995 (Botimi i tretë më 2003)

“Shteti i së drejtës” (2002) Botimi i dytë më 2004

Ka marrë pjesë me referate e kumtesa në kongrese e konferenca në Shqipëri, Itali, Francë, Gjermani dhe në vendet ballkanike.

 

 

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi