Ndarja e pushteteve dhe pavarësia e institucioneve kushtetuese

Titulli: Ndarja e pushteteve dhe pavaresia e institucioneve kushtetuese
Autori: Luan Omari
Shtepia Botuese: Botimet Elena Gjika
Viti i Botimit: 2011
Faqe: 203

Konstitucionalisti Prof. Luan Omari sjell në këtë libër një sërë konstatimesh të vlefshme dhe mesazhesh objektive për politikën dhe drejtësinë aktuale në Shqipëri. Idetë dhe qëndrimet e tij ai i ka paraqitur përmes një dialogu e debati me teori dhe qasje të reja që qarkullojnë sot në botën e jurisprudencës, të konstitucionalizmit dhe të shkencave politike.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi