Monitorimi i Procesit të Berlinit: nga Parisi në Trieste

Botim i Institutit për Bashkëpunim dhe Zhvillim, 9 shkurt 2017

14884548_1338730532804742_6030606633026371274_o

Instituti për Bashkëpunim dhe Zhvillim publikoi dje raportin “Monitorimi i Procesit të Berlinit: nga Parisi në Trieste”. Ky publikim synon të sjellë një analizë gjithëpërfshirëse mbi Procesin e Berlinit, që prej mbajtjes së Konferencës së Berlinit në gusht të 2014. Autorët kanë analizuar kontekstin e krizës financiare të BE-së, dinamikën e zgjerimit, Brexit, shfaqjen e populizmit, fluksin migrator dhe reformat strukturore të ndërmarra në 6 vendet e Ballkanit Perëndimor (BP6) në kuadër të procesit të anëtarësimit në BE.

16473819_398903293789293_4342636459665716744_nProcesi i Berlinit filloi në 2014 dhe u konceptua si një “zëvendësim” i përkohshëm i ngadalësimit i procesit të zgjerimit të deklaruar nga Presidenti i KE Juncker. Axhenda e tij u ndërtua mbi konceptin e ndërlidhjes, i përbërë nga ndërlidhja fizike përmes investimeve në infrastrukturën energjitike dhe në transport, dhe nga ndërlidhja e njerëzve përmes bashkëpunimit rinor dhe fuqizimit të forumeve të shoqërisë civile të BP6.

Në këto tre vjet, Procesi i Berlinit ka evoluar në një platformë intensive të bashkëpunimit rajonal duke përfshirë disa nivele (Kryeministra, Ministra, staf teknik), sektorë të fushës së (energjisë, transportit, dixhitalizimit, etj.); dhe palë të tjera të interesuara (politikanë, organizata ndërkombëtare financiare, biznesi, shoqëri civile, etj.). Ky proces e ka shndërruar bashkëpunimin rajonal në një gjendje sine qua non për financimin e projekteve strategjike në Ballkan.

Axhenda e Berlinit ka shërbyer si një ombrellë për nismat e reja të bashkëpunimit ndërmjet BE-së dhe BP6 që nuk ishin të përfshira në Kriteret e Kopenhagenit ose në udhërrëfyesin për migrimin dhe luftën kundër terrorizmit. Ai ka mundësuar një mekanizëm të përshtatshëm për shkëmbimet rinore në BP6 dhe vendosjen e kontakteve të rregullta ndërmjet anëtarëve të Parlamentit Europian dhe shoqërisë civile të BP6.

Autorët e studimi kanë analizuar kontributin e procesit të Berlinit në Europën post-Brexit, rolin e shoqërisë civile të Ballkanit Perëndimor (BP6), konektivitetin mes sipërmarrjeve në rajon dhe atyre në BE nëpërmjet “zinxhirit të vlerës”, dhe sfidat e presidencës italiane në Samitin e ardhshëm të Triestes që do të zhvillohet në korrik 2017. Studimi gjithashtu përfshin një analizë të konektivitetit dhe nismave të tjera të kohezionit territorial ku marrin pjesë vendet e Ballkanit si: Makro-Rajonet territoriale të BE-së dhe iniciativa kineze “Nisma 16 + 1”.

Ky publikim ka për qëllim të kontribuojë në debatin aktual mbi formën dhe dinamikën e procesit të Integrimit Europian dhe pasojat për Ballkanin Perëndimor.

Autorët argumentojnë që sot procesi i Berlinit mbështet vazhdimin e reformave ekonomike në të cilat janë angazhuar vendet e BP6, forcon dhe ripërtërin faktorët tërheqës drejt BE. Karakteristika inovative e ndërveprimit të strukturuar ndërmjet Anëtarëve të Parlamentit Europian dhe shoqërisë civile të vendeve të BP6 përbën një kontribut të jashtëzakonshëm dhe inovativ të pjesëmarrjes në procesin demokratik në Europë.

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi