PE diskuton draftrezolutën për Shqipërinë, pa reformën në drejtësi s’ka negociata

Sipas mediave, 13 prill 2016

Parlement europeen

Parlamenti Europian ka diskutuar sot draftrezolutën për Shqipërinë, e cila është përpiluar nga Komisioneri për Zgjerim në BE, Johanes Hahn.

Ky i fundit ka vlerësuar disa nga reformat të qeverisë, por ka vënë theksin në miratimin e reformës në drejtësi brenda muajit maj, në mënyrë që Shqipëria të ketë një shans për nisje të negociatave për anëtarësim në BE.

Po kështu Hahn ka thënë se nuk mjafton vetëm miratimi i saj, por edhe zbatimi i reformës, që duhet të japë rezultate të ndeshmë.

Prioritet të dytë ai ka theksuar reformën zgjedhore, e cila do të garantojë zgjedhje të pakontestuara vitin e ardhshëm.

Pas fjalës së tij, ka folur Knut Fleckenstein, raportuesi për Shqipërinë në KE. Edhe ky i fundit ka vlerësuar ecurinë e Shqipërisë në këto 25 vite.

Megjithatë, ai ka ngulmuar gjithashtu te reforma në drejtësi, administrata publike, lufta ndaj korrupsionit, si edhe reforma zgjedhore.

Pa përmbushjen e këtyre kritereve nuk do të ketë rekomandim për hapje negociatash me BE-në. Pas raportuesit, fjalën e ka marrë Eduard Kukan në emër të PPE-së.

Ai është shprehur optimist se palët do ta miratojnë reformën në drejtësi dhe do të gjejnë gjuhën për reformën zgjedhore. Miratimi i të dyjave dhe zbatimi i tyre i hap rrugë bisedimeve për nisjen e negociatave për integrim në BE.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi