Tranzicioni i pushtetit në tremujorin e tretë groposi ekonominë

INSTAT, 8 janar 2014

Instituti i Statistikave konfirmoi zyrtarisht së në tremujorin e tretë të vitit të kaluar ekonomia ka rrëshqitur sërish në territor negativ, për herë të tretë që nga fillimi i krizës së vitit 2009. 

“Në tremujorin e tretë vlerësohet të ketë patur një rënie prej 2.26 për qind ndaj tremujorit të tretë të vitit 2012. Ndikimi kryesor i kësaj rënie vjen nga tërësia e degëve të ekonomisë dhe përjashtimi në këtë rast është vetëm bujqësia”, tha drejtori i INSTAT, Gjergj Filipi.

Rënia me 2.26 për qind është më e forta që nga koha, kur Shqipëria filloi të llogarisë rritjen ekonomike me seri tremujore dhe është e lidhur me tkurrjen e prodhimit thuajse në çdo sferë të ekonomisë.

“Grupi i industrive ka një rënie prej 4.6 për qind, ku këtu vlen për t’u theksuar si ndikim kryesor rënia e industrisë përpunuese me 7 për qind, ndaj të njëjtit tremujor të vitit pararendës. Aktiviteti i ndërtimit në tremujorin e tretë të vitit 2013 ka shënuar gjithashtu një rënie prej 10 përqindësh krahasuar me tremujorin e tretë të vitit 2012. Grupi tregti-hotele-restorante në tërësi gjithë grupi ka pësuar një rënie prej 3.4 për qind”, theksoi Filipi.

Rënia e fortë e prodhimit në tremujorin e tretë e ul rritjen ekonomike të vendit në vetëm 0.4 për qind si 9 mujor. Më këto shifra është gati e sigurtë se edhe objektivi minimal që viti 2013 të mbyllet me rritje ekonomike 1.3 për qind është i pamundur. Kjo e bën vitin që lamë pas pikën më të ulët dhe momentin me negativ të ekonomisë shqiptare, në dy dekadat e fundit përvec 1997-ës.

Tremujori i tretë përkon me periudhën e tranzicionit politik, me muajt korrik, gusht, shtator, pas përfundimit të zgjedhjeve të qershorit, ku vendi ishte vetëm formalisht me Qeveri, çka duket se ka ndikuar jo pak në ecurinë e ekonomisë.  Ndërkohë INSTAT deklaroi se për shkak të sistemit të ri të llogarive që ka miratuar së fundmi Bashkimi Europian, së shpejti ky institucion do të nisë rishikimin e llogarive kombëtare, përfshirë rritjen ekonomike edhe për vitet e kaluara.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi