Kuvendi miraton projektligjin për funksionimin e administratës shtetërore

27 Shtator, 2012.

 

Kuvendi zhvilloi sot debat mbi projektligjin “Për organizimin dhe funksionimin e Administratës Shtetërore”.

Projektligji, i hartuar me asistencën e Bashkimit Europian, është rezultat i një procesi thuajse 4-vjeçar që ka kaluar në të gjitha fazat e një procesi të mirë të zhvillimit të politikave dhe përgatitjes së legjislacionit.

Nëpërmjet këtij projektligji synohet ofrimi i një kuadri të përgjithshëm ligjor, për organizimin e administratës shtetërore që mund dhe duhet të përdoret për të gjitha fushat e veprimtarisë shtetërore dhe shmangia e gjetjes së zgjidhjeve të përkohshme, të cilat sjellin fragmetim, probleme bashkërendimi, mungesë llogaridhënieje dhe humbje të burimeve. Gjithashtu, synohet forcimi i kapacitetit të përgjithshëm të qeverisë qendrore për orientimin e përmbushjes së funksioneve shtetërore, hartimin dhe zbatimin e politikave kombëtare dhe korrigjimin e devijimeve; rritja e llogaridhënies së nënpunësve të lartë civilë nëpërmjet një structure të qartë që lehtëson caktimin dhe identifikimin e përgjegjësive, si dhe hartimin e parimeve bazë për funksionimin e njësive të administratës publike, me qëllim orientimin e të gjithë drejtuesve gjatë kryerjes së detyrave të tyre, sipas kërkesave të ‘miradministrimit’.

Pas diskutimeve nga ana e deputetëve të mazhorancës dhe opozitës, Kuvendi e miratoi me shumicë votash projektligjin në fjalë.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi