Kuvendi miratoi me konsensus kufizimin e imunitetit për zyrtarët e lartë dhe gjyqtarët

18 shtator 2012

 

Kuvendi miratoi sot më 18 shtator me  konsensus kufizimin e imunitetit të zyrtarëve të lartë, deputetëve dhe gjyqtarëve me anë të ndryshimeve kushtetuese. Grupi Parlamentar i Partisë Socialiste kishte vendosur dje në mbledhjen e tij te grupit, të votojë në seancën e sotme parlamentare heqjen e imunitetit për zyrtarët. duke hequr dorë nga kushtet e vendosura që kishin të bënin me ndryshime të tjera kushtetuese.  Socialistët e kishin bllokuar votimin për heqjen e imunitetit në seancën e 6 gushtit, teksa kërkuan që ndryshimi i Kushtetutës për këtë cështje të shoqërohej edhe me ndryshime të tjera në dokumentin themeltar të shtetit që kishin të bënin me zgjedhjen e Prokurorit të Përgjithshëm dhe anëtarëve të Gjykatës së Lartë dhe asaj Kushtetuese. Në këtë mënyrë sot përfundoi një nga diskutimet më të zgjatura dhe fort të debatueshme në Kuvendin e Shqipërisë. Nisiativat e para për heqjen e imunitetit kanë filluar qysh nga viti 2005.

Ndërkohë, në seancën e sotme është hedhur në votim dhe nisma e Partisë Socialiste për ndryshimet kushtetuese, e cila është rrëzuar me 63 vota kundër, 60 pro dhe 6 abstenim. Propozimet e PS për drejtësinë janë shoqëruar me akuza të ashpra mes mazhorancës dhe opozitës.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi