Demokracia Përfaqësuese

» 6. Përfaqësimi i minoriteteve

Intervistën e plotë mund ta lexoni në: Fillimi 1 2 3 4 5 6 HL: Disa autorë kanë propozuar mënyra të reja për të siguruar një përfaqësim më të mirë në asambletë demokratike, për shëmbull duke futur kampione të rastit apo përdorur lotarinë. Çfarë mendoni për këto propozime? Nadia Urbinati: Unë jam skeptik dhe kritik […]

» 4. A është në krizë demokracia përfaqësuese?

Intervistën e plotë mund ta lexoni në: Fillimi 1 2 3 4 5 6 HL: Bernard Manin, sipas Nadia Urbinati, ju mohoni se ka një krizë të përfaqësimit. Nga ana tjetër, ju flisni për krizat e ndryshme të përfaqësimit si faza në metamorfozën e përfaqësimit. Pra, është aktuale “kriza e përfaqësimit ” për të cilën […]

» 3. A është demokracia përfaqësuese elitare?

Intervistën e plotë mund ta lexoni në: Fillimi 1 2 3 4 5 6 HL: Bernard Manin, ju flisni në librin tuaj për një proces të demokratizimit të qeverisjes përfaqësuese. Sipas jush kalohet prej demokracisë parlamentare të shekullit XVIII në demokracinë e partive të fundit të shekullit XIX dhe prej fillimit të shekullit XX në […]

» 2. Parimet e demokracisë përfaqësuese

Intervistën e plotë mund ta lexoni në: Fillimi 1 2 3 4 5 6 HL: Ju përshkruani dy parime të ndryshme për të karakterizuar respektivisht qeverisjen përfaqësuese dhe demokracinë përfaqësuese. Cilat janë këto parime? Si dhe pse janë ato të ndryshme? Manin: Libri im fokusohet kryesisht në çështjen e rregullimeve institucionale konkrete. Këto rregullime institucionale […]

» 1. Origjina e demokracisë përfaqësuese

Intervistën e plotë mund ta lexoni në: Fillimi 1 2 3 4 5 6 Hélène Landemore: Bernard Manin dhe Nadia Urbinati, ju të dy keni shkruar libra me tituj të përafërt, përkatësisht Parimet e qeverisjes përfaqësuese (Calmann Levy, 1995) dhe Demokracia Përfaqësuese: Parimet dhe Gjenealogjia (University of Chicago Press, 2006). Por, përfaqësimi nuk është domosdoshmërisht […]

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi