BERZH: Raporti 2016 “Mundësi të barabarta në një botë të pabarabartë”

BERZH, Dhjetor 2016

ebrd

Raporti i Tranzicionit 2016-17 hedh dritë mbi pabarazitë dhe përjashtimin, duke analizuar sesi një dështim në shpërndarjen e drejtë të rezultateve të progresit mund të çojë në regrese në zhvillimet ekonomike dhe politike. Gjithashtu, raporti analizon shkaqet e mundësive të pabarabarta dhe rekomandon si të përforcohet përfshirja financiare.

Duke njohur sukseset e regjistruara në vendet post-komuniste, raporti konkludon se “gapi i lumturisë” është mbyllur për njerëzit me të ardhura të ngjashme në vendet e tranzicionit, por paralajmëron se jo çdo person ka kontribuar në këtë prosperitet ekonomik.

Kjo analizë vjetore bazohet në intervista me njerëz që e kanë jetuar tranzicionin.

Ja teksti i plotë i Raportit:

Download (PDF, Unknown)

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi