Si do të ndikojë Procesi i Berlinit në pozicionin ekonomik të Shqipërisë

Shtetiweb, 22 janar 2016

Foto

Në 21 Janar 2016, Instituti për Bashkëpunim dhe Zhvillim/ShtetiWeb prezantoi, pranë Qendrës së Ekselencës në Ministrinë e Punëve të Jashtme, artikullin analitik me titull “Si do të ndikojë Procesi i Berlinit në pozicionin ekonomik të Shqipërisë”.

Artikulli u përgatit nga autoret Krisela Hackaj dhe Gentiola Madhi gjatë periudhës Nëntor – Dhjetor 2015. Koncepti praprak i artikullit u përzgjodh nga Qendra e Ekselencës në kuadër të projektit mbi “Përforcimin e kapaciteteve të diplomacisë publike dhe ekonomike të Ministrisë së Punëve të Jashtme”.
Ky artikull analitik vjen në vazhdim të punës kërkimore që Instituti për Bashkëpunim dhe Zhvillim/ShtetiWeb po kryen, prej më shumë se një viti, në dokumentimin dhe informimin e publikut mbi Procesin e Berlinit dhe iniciativave që shoqërojnë zbatimin e axhendës së tij.
Në panelin e diskutimit morën pjesë autoret dhe znj. Oriana Arapi, Drejtore e Njësisë për Planifikim dhe Zhvillim Strategjik në Kryeministri.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi