Sektori publik me 1500 entitete, FMN: Qeveria nuk i ka llogaritë e sakta

Sipas Monitor, 21 janar 2016

largea_d06e19d7-96ab-4d82-a7e1-56873a5f4713_mw1024_s_n1444460268

Sektori publik përfshin rreth 1,500 entitete (institucione dhe kompani), por numri i saktë i tyre nuk dihet ende, pavarësisht përpjekjeve për të hartuar një listë të plotë të subjekteve, pohon Fondi Monetar Ndërkombëtar në ekzaminimin e fundit që i ka bërë rreziqeve fiskale në vendin tonë.

Deri në mes të 2015 kishte rreth 385 etnitete publike në sektorin e qeverisë lokale, edhe pse numri i tyre ra në 61 pas zbatimit të reformës së re territoriale, pas zgjedhjeve të qershorit.

Ka edhe dy fonde në sektorin e sigurisë sociale, një për pensione dhe një për sigurim shëndetësor.

Sektori publik gjithashtu përfshin bankën qendrore dhe 255 korporatat e regjistruara publike që janë në pronësi apo të kontrolluar nga subjektet e qeverisë dhe 58 të tilla në pronësi të sektorit të qeverisjes lokale. Pjesa e mbetur administrohet nga qeveria qendrore.

Pothuajse të gjitha korporatat jofinanciare publike janë të përqendruara në sektorin e energjisë.

Nga korporatat financiare, përveç Bankës së Shqipërisë, është edhe një kompani sigurimi (INSIG).

Raportet fiskale të konsoliduar më subjektet në qeverinë e përgjithshme, nuk përfshin të paktën 27 subjekte verën FMN, të cilat janë pjesë e qeverisë qendrore sipas rregullave statistikore.

Institucionet e papapërfshira janë autoriteti i aviacionit -civil, Agjencia e sigurimit të depozitave dhe kompanitë e tjera shtetërore që janë në agoni apo në proces për tu mbyllur. Nuk ka informacion të botuar financiar për këto subjekte. Përfshirja e këtyre subjekteve në raportet fiskale do të jetë relativisht e lehtë, dhe të çojë në një rritje vlerësimit të tyre raporton Fondi.

Përbërja e sektorit publik në Shqipëri

Nr. i entiteteve

Qeveria e përgjithshme 1,213
Qeveria qendrore 8 26
Institucionet buxhetore 799

Ndërmarrjet jobuxhetore 27

Pushteti Lokal 61

Fondet të sigurimeve sociale 2

Kompania publike 256

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi