Qeveria dobësi me projektet e mëdha të investimeve, realizimi larg planit

Sipas Monitor, 20 janar 2016

Kosovë-Ministria-e-Bujqësisë-planifikon-43-milionë-euro-mbështetje-për-fermerët-në-2015-1-600x370

Qeveria shqiptare vijon të shfaqë dobësi në vlerësimin projekteve të mëdha me investime publike.

Një analizë mbi kostot dhe përfitimet është ndërmarrë për projekte të mëdha, por rezultatet nuk janë publikuar, konstaton Fondi Monetar Ndërkombëtar ne një raport të fundit.

Ligji për prokurimin publik kërkon që të gjitha projektet e mëdha duhet të kontraktohen nëpërmjet tenderit të hapur, por ky nuk ka qenë rasti për dy projekte shumë të mëdha, një pjesë e rrugës Durrës-Kukës dhe rruga e re Arbërit janë realizuar përmes ligjeve specifike duke iu shmangur standardeve të tenderit.

Fondi vëren se shpenzimet për investime kanë qenë relativisht të larta gjatë dekadës së fundit, duke reflektuar nevojat e zhvillimit infrastrukturor të vendit. Kjo pavarësisht nga fakti se shpenzimet kapitale kanë qenë ndjeshëm më të ulta se programet afatmesme.

Duke bërë një krahasim të programeve afatmesme shihet se shpenzimet kapitale në buxhetet vjetore kanë qene 30 për qind më të ulta se programimet tre-vjeçare, pohon raporti i FMN. Ndërsa shihen diferenca edhe brenda buxhetit vjetor kur realizimi faktik i shpenzimeve kapitale është rreth 17 për qind më i ulët se plani.

FMN e arsyeton se kjo ndodh për faktin se, shpenzimet kapitale janë më të lehta për tu reduktuar në krahasim se zërat e tjerë të shpenzimeve në rast se të ardhurat nuk kanë ecur sipas parashikimit.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi