Sondazhi i Pavarur i Rritjes Vjetore 2016

Raporti iAGS 2016, pregatitur nga AK Wien (Austria), ECLM (Denmark), IMK (Germany), OFCE (France), 1 dhjetor 2015Screen Shot 2015-12-01 at 11.41.23

Ky është sondazhi i katërt i pavarur i rritjes vjetore, një përgjigje përkatëse ndaj sondazhit të Komisionit Evropian për rritjen vjetore.

Rimëkëmbja aktuale e ekonomisë së zonës euro është shumë e ngadaltë për të arritur një kthim të shpejtë drejt punësimit të plotë. Pavarsisht përmirësimit të dukshëm në tregun e punës, kriza është ende në zhvillim të fshehtë, duke rrezikuar braktisjen e “frikës” afatgjatë, apo të një “gdhëndjeje” të strukturës shoqërore të zonës euro. Për më tepër, zona euro ka mbetur mbrapa ekonomive të tjera të zhvilluara dhe pavarsisht performancës relativisht të mirë në aspektin e borxhit publik dhe llogarisë korrente, norma aktuale e investimeve private eshtë duke përgatitur një ulje potenciale të rritjes dhe dëmtim të konkurueshmërisë. Deri më tani, Plani Juncker nuk ka mbajtur premtimin e rritjes së investimeve. Ribalancimi i brendshëm i zonës euro mund të nxisë trysni deflacioniste në qoftë se nuk trajtohet me një rritje të shpejtë të pagave në shtetet me suficit buxhetor. Dështimi i përdorimit të hapsirës fiskale, atje ku është e mundur, do të vazhdojë të rëndojë mbi kërkesën e brendshme. Politika monetare nuk mund të ketë sukses në të ardhmen në shmangien e vlerësimit të mprehtë të euros kundrejt monedhave të partnerëve tanë në tregti. Një vlerësim i tillë i kursit real efektiv të këmbimit të euros do të bllokonte zonën euro në një periudhë të zgjatur stanjacioni dhe inflacioni të ulët, nese jo pikërisht deflacion.

Një mundësi është krijuar nga politika monetare që prej vitit 2012. Menaxhimi i kërkesës aktive me qëllim zvogëlimin e llogarive aktuale të zonës euro kombinuar me ribalancimin e brendshem të zonës euro nevojitet për shmangien e “normalitetit të ri” shqetësues. Fragmentimi financiar duhet limituar dhe kompensuar me nje zvogëlim të spread-it sovran brenda zonës euro. Politikat aktive ndaj rritjes së pabarazisë duhet të plotësojnë këtë qasje. Investimet publike dhe përdorimi i të gjitha levave politike që nxisin tranzicionin drejt një ekonomie me zero karbon janë mënyrat për të stimuluar kërkesën dhe për të respektuar rregullat e arta të stabilitetit të financave publike.

http://www.progressiveeconomy.eu/content/iags-report-2016

Raporti Ekzekutiv:

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi