Shqipëria me transparencë minimale të buxhetit

International Budget Partnership, 12 shtator 2015

Screen Shot 2015-09-12 at 17.03.44IBP, një OJQ jo-fitimprurëse në Uashington, monitoron transparencën e buxheteve shtetërore kudo në botë, duke mbrojtur llogaridhënien publike.

Kërkimi mati transparencën e buxhetit, mundësinë e pjesëmarrjes publike në të dhe forcën e institucioneve që e mbikëqyrin ekzekutimin e tyre.

Pikët e buxhetit të hapur varionin nga 0 deri në 100, ky 100 ishte më e larta. Të gjitha shtetet ndahen në kategori, me shtetet që arrijnë pikët e mjaftueshme mbi 61 dhe ato të pamjaftueshme nën 60.

Tre shtetet me pikët më të larta ishin Zelanda e Re, Suedia dhe Afrika e Jugut, me 8, 87 dhe 86 pikë respektivisht.

Indeksi i buxhetit të hapur i Partneritetit Ndërkombëtar të Buxhetit, IBP, për 2015, i rendit vendet e Ballkanit shumë ndryshe në shkallën globale.

Në indeksin 2015, Rumania doli në vendin e nëntë globalisht, me një indeks 75 nga një maksimum prej 100. Në Ballkan, pas Rumanisë për më shumë transparencë erdhi Bullgaria me 65 pikë.

Brenda grupit të shteteve me buxhete të hapura “jo mjaftueshëm” ishte Kroacia, Serbia dhe Bosnja-Hercegovina. Ato morën respektivisht 53, 47 dhe 43 pikë. Shqipëria u vlerësua me 38 pikë për transparencën në buxhet, ndërsa Maqedonia e fundit me 35 pikë. Këto vlerësohen si transparenca minimale të buxhetit.

Më hollësisht shih: Open Budget Survey 2015 Albania

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi