Gjermania mund t’ia dalë mbanë

DW, nga Engel Dagmar, 1 shtator 2015,

0,,18683845_303,00

Tingëllon mjaft logjike dhe pothuajse e pashmangshme se si Angela Merkel formulon në konferencën e saj të madhe vjetore për shtyp para gazetarëve nga Gjermania dhe nga jashtë, politikën e qeverisë federale gjermane në çështjen e refugjatëve dhe të migrimit: E drejta për azil politik dhe mbrojtje nga lufta dhe persekutimi është e drejtë themelore; Për të gjithë vlen e drejta themelore për dinjitetin njerëzor, pavarësisht se prej nga vjen dhe nëse ka shans për të marrë azil apo jo; Kushdo që sulmon këto të drejta themelore, kushdo që sulmon njerëzit që vijnë në Gjermani i shan apo u vë zjarrin strehimoreve të tyre, do të përballet me forcën e ligjit. Fundi i diskutimit.

Atipike

Ose më mirë, nuk ka diskutim. Nuk ka asnjë gjurmë të kuptuari për ekstremistët e djathtë, nuk ka asnjë përpjekje për shpjegime, sepse asgjë nuk e justifikon qëndrimin urrejtës kundër refugjatëve dhe emigrantëve. Kancelarja nuk flet me ksenofobët, ajo nuk preferon të flasë as për nxitësit e urrjetjes. Çdo formë vëmendjeje nga ana e saj vetëm sa rrit statusin e tyre. Mbani distancë – ky rekomandim vlen jo vetëm për bashkëqytetarët e saj. Në vend të kësaj, Angela Merkel zgjedh mjetet e përforcimit pozitiv: ajo është krenare dhe mirënjohëse që numri i ndihmësve është shumë më i lartë se ai i ksenofobëve. Edhe shtypi merr një falënderim për raportimin. Çdo gjë mjaft atipike.

Forcë

Angela Merkel madje heq dorë për ta shpërndarë problemin në Evropë. Sigurisht edhe ajo është për një zgjidhje evropiane. Vlerat themelore të Evropës janë në rrezik, universaliteti i të drejtave civile, nëse evropianët nuk e përballojnë këtë sfidë. Por në Evropë bën pjesë edhe Gjermania. Nuk ka hapësirë për interpretim, kur kancelarja thotë: Gjermania është e fuqishme, ne mund ta bëjmë këtë. Ne i bëmë ballë krizës bankare, kemi vënë nën kontroll krizën në Greqi dhe ia kemi dalë mbanë largimin nga energjia bërthamore – kur është fjala për forcë, kancelarja është gati, është mesazhi i saj.

Basta

Sikur të mos ishte faktori kohë: këto fjalë do të kishte qenë më mirë po të ishin thënë një javë më parë. Apo edhe më herët – parakalimet e para kundër një qendre refugjatësh në Freital në Saksoni kanë ndodhur para disa javësh. Ndoshta nuk do të kishin ndodhur paradat në Heidenau. Një debat duhet të zhvillohet, kur ky është i pranishëm – edhe këtë fjali tha Angela Merkel në konferencën për shtyp lidhur me bilancin e saj politik. Por, kur bëhet fjalë për të drejtat themelore, të cilat janë të padiskutueshme, duhet folur paraprakiosht: së pari, së dyti, së treti, shih më lart. Basta.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi