Eurostat: Shqipëria me paga minimale më të ulëta në Evropë

Sipas Eurostat, 28 prill 2015

Minimum_wages_January_2015_¹_EUR_per_month_YB15_II

Raporti i fundit i Eurostat, në studimin rreth pagave minimale të shteteve anëtare dhe kandidate për BE ka nxjerrë Shqipërinë në fund të listës, me 157 euro në muaj pagë minimale.

Eurostat ka nxjerrë shifrat për pagën minimale, për janar të vitit 2015, hulumtim ky mbi 22 nga Shtetet anëtare të BE-së (Danimarkë, Itali, Qipro, Austria, Finlanda dhe Suedia ishin përjashtime), por edhe një grup tjetër me vendet kandidatë për BE, sikurse vendi ynë.

Ky studim i pagave minimale në këto shtete, iu referua tre grupeve, ku tek i pari ishin paga nën 500 euro, tek i dyti 500-1000 euro dhe tek i treti mbi 1000 euro (sikurse në grafik).
Ajo çfarë bie në sy është se vendi ynë kryeson listën, por atë të pagës më të ulët minimale nga të gjitha këto shtete.

Në raport shkruhej se pagat minimale mujore ndryshonin gjerësisht, nga një shtet tek një tjetër, më e ulëta 157 euro në Shqipëri, ndjekur nga 184 euro në Bullgari dhe deri 923 euro në Luksemburg.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi