Drejt një sistemi europian për menaxhimin e fondeve publike

Nga Johannes Hahn, Komisioner  për Politikat e Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit. 15 prill 2015

Johannes Hahn

Ky artikull botohet me rastin e paraqitjes së Komisionit Drejtues për Strategjinë e Menaxhimit të Fondeve Publike shqiptare, që mbështetet nga Komisioni Europian me një Program për Mbështetjen e Sektorit të Buxhetit prej 40 milionë €.

Ishte një kënaqësi të vizitoja Tiranën para tri javësh dhe shpresoj të kthehem së shpejti për të diskutuar më tej se si mund ta ndihmojmë së bashku vendin tuaj që të përparojë në rrugën drejt integrimit në BE.

Sot dua ta përgëzoj Shqipërinë për nisjen zyrtarisht të reformës për menaxhimin e fondeve publike të vendit. Për këtë, gjithë palët e interesuara, përfshirë përfaqësuesit e Ministrisë së Financave dhe organe e agjenci të tjera qeveritare, Komisionin e Prokurimit Publik, Kontrollin e Lartë të Shtetit dhe Parlamentin, u bënë bashkë për herë të parë. Për më tepër, donatorë kyç, partnerë zhvillimi dhe organizata të shoqërisë civile do ta ndjekin gjithashtu agjendën e zbatimit të reformës. Gjatë muajve të ardhshëm puna e tyre do të jetë monitorimi i vazhdueshëm i këtij procesi reforme dhe çuarja e tij përpara me energji.

Komisioni Evropian do t’i sigurojë 40 milionë Euro buxhetit shqiptar për të mbështetur këtë reformë nën kushte të rrepta. Çfarë do të thotë në praktikë dhe çfarë përfitimesh mund të sjellë ky program i ri për vendin dhe qytetarët e tij?

Synimi është që Shqipëria të ngrejë një sistem vërtet modern për administrimin e fondeve publike, në përputhje me standardet e BE-së. Një sistem që është transparent, në mënyrë që qytetarët të dinë se si shpenzohen taksat e tyre. Një sistem ku taksat mblidhen në mënyrë efektive, në mënyrë që shteti të mund të garantojë fonde të qëndrueshme për nevojat dhe shërbimet e zakonshme, si spitalet, shkollat dhe rrugët; një sistem që i jep fund keqmenaxhimit të shpenzimeve dhe kontribuon për nxitjen e investimeve dhe reformave aq të nevojshme. Së fundi, një sistem me masa të përmirësuara kundër mashtrimit dhe korrupsionit, në mënyrë që paratë e taksapaguesve t’u shërbejnë sa më mirë qytetarëve dhe të ketë më pak gjasa të përfundojnë në xhepat e gabuar.

Shkurt: menaxhimi modern dhe transparent i fondeve publike do të çlirojë fonde për investimet që nevojiten për të rritur standardet e jetesës për qytetarët shqiptarë. Sipas Kontrollit të Lartë të Shtetit, në periudhën 2012-2014 është shkaktuar çdo vit një dëm ekonomik rreth 80-100 milionë Euro për shkak të procedurave të parregullta në menaxhimin e fondeve shtetërore.

Prandaj unë e mirëpres angazhimin e fuqishëm të qeverisë shqiptare për ta riformatuar menaxhimin e financave publike në kuadrin e strategjisë që u paraqit dje. Komisioni do të monitorojë nga afër në mënyrë që të gjitha këto ndryshime të çojnë në një administratë publike më efikase, vlerë të shtuar për paratë e taksapaguesve dhe së fundmi, në shërbime më të mira për qytetarët.

Kur flitet për reformat që lidhen me BE-në në Shqipëri, së fundmi është arritur shumë, por mbeten edhe sfida të shumta. Nevojitet më shumë punë në fushat e reformës gjyqësore, luftës kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Reforma e administratës publike dhe zhvillimi i qëndrueshëm ekonomik janë po aq të rëndësishme. Siç e kam theksuar gjatë vizitës sime të fundit, ne mbetemi të angazhuar që ta shoqërojmë Shqipërinë në udhëtimin e saj në këtë rrugë të vështirë. Jam i bindur se vendi mund dhe do të arrijë rezultate – me vendosmërinë e autoriteteve, angazhimin e gjithë Parlamentit shqiptar dhe mbështetjen e qytetarëve.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi