BERZH: Ekonomia informale në Shqipëri 36%

Nga analiza e BERZH: Shadow economy, access to finance and electricity remain key hurdles for transition countries, 13 prill 2015

1395243822033

 

Rasti Albania

Mospërputhjet në llogaritë kombëtare të Shqipërisë sugjerojnë se, sektori jozyrtar llogaritet në mesatare për 36,2% të PBB-së gjatë periudhës 1996-2012. Kjo çon në humbje të taksave të të ardhurave, mungesa e mbrojtjes së punës dhe konkurrencës së pandershme midis firmave, thuhet në një raport të fundit të BERZH për klimën e biznesit në Shqipëri.

Institucioneve financiare ndërkombëtare kanë dhënë shifra të ndryshme për fenomenin e infomalitet në vendin tonë por të gjithë rezultat konkludojë për një nivel më të lartë se 30 për qind të ekonomisë informale në vendin tonë.

Ekonomia e zezë në këto nivele ka sjellë efektet negative kryesisht në dy drejtime. E para në nivelin e ulët në administrimit fiskal duke e renditur Shqipërinë si vendin e fundit në rajon për rendimentin e grumbullimit të tatimeve në raport me PBB ne vetëm nga 24 %, nga 29 për qind që është mesatarja rajonale. E dyta lidhet me konkurrencën e pandershme që janë duke krijuar bizneset që i shmangen taksave. Kompanitë serioze sipas studimit të BERZH e kanë gjithnjë e me të vështirtë të jenë konkurruese në një ambjet informal të tilla si në Shqipëri.

Sektori informal është një kontribuues i rëndësishëm për punësimin dhe prodhimin në Shqipëri. Sipas Organizatës Ndërkombëtare të Punës, 30% e fuqisë punëtore të përgjithshëm në sektorin e ndërtimit është e punësuar në mënyrë informale.

Qeveria shqiptare ka shtyrë implementimin e një strategjie kundër informalitetit. Ministri i Financave, Shkëlqim Cani deklaroi në fund të vitit që shkoi se, në muajin shkurt të këtij viti do të vihej në zbatim një strategji i mirëkordinuar kundër informalitetit, e cila vijon të jetë ende një projekt.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi