Pakësohen investimet publike për shkak të energjisë dhe borxhit

Sipas Monitor, 12 mars 2015

Përfundon epoka e investimeve publike me fondet e brendshme. Rritja e subvencioneve për energjinë elektrike dhe rritja e kostove për shlyerjen e borxhit ka ulur kapacitetet e buxhetit për të mbajtur investimet buxhetore në nivelet e viteve të mëparshme. Në kuadrin makroekonomik që është miratuar nga qeveria shihet se, investimet publike këtë vit nga fondet e brendshme buxhetore janë 29,2 miliardë lekë nga 35,2 miliardë lekë që ishin në vitin 2014 ose 6 për qind më të ulta.

monitor_fin_slide-268x230Në vitin 2016 investimet me fondet e brendshme janë programuar edhe 6.8 për qind më të ulta se të vitit 2015. Një ringritje e lehtë do të nisë në vitin 2017, por me një nivel më të ulët se 2014.

Monitor vërejti planifikimin e qeverisë me fondet e brendshme pasi realizimi i fondeve të huaja varet nga vendime që janë përtej ekzekutivit dhe nga fakti që realizimi i fondeve nga kreditë e huaja për investime ka qenë gjithnjë i dobët.

Vitin që shkoi qeveria nuk realizoi 1 të tretën e fondit të investime të programuara pavarësisht se, nivelit të ulët të programimit.

FMN në rishikimin e katërt të marrëveshjes me Shqipërinë referon se, projektet e hapura tashmë tejkalojnë aftësinë paguese të qeverisë për periudhën afatmesme. “Për të minimizuar rreziqet, kemi në plan prioritizimin e të gjitha projekteve të infrastrukturës (të cilat përbëjnë shumicën dërrmuese të projekteve të pafinancuara) duke përdorur kritere transparente me qëllim anulimin apo shtyrjen e projekteve më prioritet më ulët”, sugjeron FMN.

Si hap i parë duhet kryehet një studim paraprak të gjitha këtyre projekteve. Pastaj renditja e këtyre projekteve duhet të miratohet nga Këshilli i Ministrave dhe të publikohen në faqen e internetit të Ministrisë së Financave dhe të asaj të Ekonomisë.

monitor_fin_ok

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi