Vlerësimi i korrupsionit në Europën Juglindore

Anti-Corruption Reloaded: Assessment of Southeast Europe

Southeast European Leadership for Development and Integrity, 2014

9fbc965f6bCorruption in Southeast Europe has been in the news, in the focus of public debate, and on the policy agenda of national and international institutions so often and for so long that its scrutiny hardly needs to be justified. It is precisely because it has proven to be such an intractable issue that innovative approaches to its understanding – and hence its reduction – are warranted. The EU accession prospects for the countries in the region – though distant – provide an enabling framework for action but it is local stakeholders, and in particular civil society who can bring about sustained progress in anti-corruption. The Southeast Europe Leadership for Development and Integrity (SELDI) has made the in-depth diagnosing and understanding of corruption and governance gaps in the region one of its main priorities, as a requisite condition for its advocacy of knowledge-driven anticorruption policies. This SELDI report fits in the development and implementation framework of the emerging regional anticorruption policy and infrastructure as exemplified by the SEE2020 Strategy’s Governance Pillar run by the Regional Anti-Corruption Initiative.
Despite some important achievements – mostly with respect to the stabilisation of democratic institutions, the adoption of laws in key anticorruption areas, a reduction in petty bribery and growing public intolerance of corruption – anticorruption and good governance reforms are not consolidated, corruption among elected politicians and judges seems to be increasing and the enforcement of anticorruption legislation is haphazard. Anticorruption policies and institutions in the region will benefit immensely from the adoption of regular and accurate victimisation-survey based tool for measuring corruption and the rate of progress in good governance, similar to the special Eurobarometer on anticorruption, UNODC’s SEE monitoring of corruption and organised crime, and the Corruption Monitoring System employed by this report.

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi