“Përballimi i përmbytjeve, forcimi i rritjes”

Raporti i BB, janar 2015

Teksti i plotë i Raportit

 Banka Botërore publikoi këto ditë raportin më të fundit për rreziqet që i kanosen botës nga ndryshimet ekstreme të klimës prej ngrohjes globale në 100 vitet në vijim.

Shqipëria shihet si një nga vendet që do të vuajë pasojat më të mëdha të këtyre ndryshimeve.

Dobësia e Ballkanit Perëndimor dhe Shqipërisë ndaj ndryshimeve klimatike është kryesisht e lidhur me prodhimin bujqësor, i cili ushqen një pjesë të madhe të popullsisë që është e varur prej të ardhurave që sigurohen nga bujqësia.

Megjithatë, parashikimet tregojnë rritje të prodhimit për kulturat e ujitura në disa pjesë të rajonit. Rritja e temperaturave do të krijojë thatësira dhe rrjedha ekstreme të lumenjve, duke e bërë sfidë prodhimin e energjisë.

Përmbytjet e fundit dhe rrëshqitjet e tokës do të cenojnë rëndë shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve.

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi