BE, rezolutë për Shqipërinë

Bruksel, BE, 16/12/2014, Teksti i plotë i Rezolutës

commissione_europeaKëshilli i Ministrave të Bashkimit Europian miraton rezolutën ku i kërkon qeverisë dhe opozitës të arrijnë në një dialog konstruktiv.

Sipas rezolutës, ai duhet të zhvillohet në parlament dhe të shoqërohet me reforma në sistemin e drejtësisë dhe luftën ndaj korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Dhe kjo, sipas rezolutës është përgjegjësi e të dyja palëve. Vendosja e dialogut do të jetë jetike për progresin e Shqipërisë drejt BE-së.

Në rekomandimet e këshillit përpos arritjeve që e çuan Shqipërinë në marrjen e statusit të vendit kandidat këtë vit, ajo duhet të përmbushe disa prioritete kyçe për hapjen e negociatave për anëtarësim.

Dhe zbatimi i reformave është thelbi i tyre. Administrata publike është në qendër të këshillave të ndërkombëtarëve, për të rritur profesionalizmin dhe depolitizimin e saj.

Në rezolutë theksohet se duhet forcuar pavarësia e gjyqësorit, të intensifikohet lufta kundër krimeve, duke përfshirë edhe kultivimin e drogës dhe trafikimin e saj.

Sipas ndërkombëtarëve, ky proces duhet të shoqërohet me ndjekje penale dhe dënime të të inkriminuarve.

Këshilli i Ministrave të Bashkimit Europian risjell në vëmendje nevojën për angazhim konstruktiv për ndërtimin dhe mbajtjen e një fqinjësie të mirë.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi