Rritet inflacioni, arrin 2%, ushqimet shtrenjtohen

INSTAT, 9 shtator 2014

Inflacioni me bazë vjetore, ka arritur në muajin gusht nivelin më të lartë që nga shkurti i këtij viti, duke rezultuar në kufirin e poshtëm të objektivit minimal të Bankës së Shqipërisë prej 2-4%. Që nga muaji mars, norma vjetore e ndryshimit të çmimeve kishte qëndruar nën 2%.

INSTAT raportoi se Indeksi i çmimeve të konsumit në muajin gusht 2014, arriti 116,0 % kundrejt muajit dhjetor 2007 (dhjetor 2007=100). Në muajin gusht 2014 ndryshimi vjetor i indeksit të çmimeve të konsumit është 2,0%.

Një vit më parë ky ndryshim ishte 1,2 %.

Krahasuar me muajin gusht 2013, rritja më e madhe e çmimeve vërehet në grupin “Mallra dhe shërbime të ndryshme” me 7,8 %, pasuar nga grupi “Pije alkoolike dhe duhan” me 7,1 %,“Ushqime dhe pije joalkoolike” me 3,2 %, “Hotele, kafene dhe restorante” me 1,9 %, etj. Ndërsa ulja me e madhe e çmimeve vërehet në grupin “Shëndeti” me 5,6 % pasuar nga grupi “Veshje dhe këpucë” me 2,3 %, “Komunikimi” me 0,8 %, etj.

Rritja vjetore në muajin gusht është ndikuar kryesisht nga grupi “Ushqime dhe pije joalkoolike” me 1,25 pikë përqindje. Në këtë grup çmimet e nëngrupit “zarzavate” janë rritur me 25,6 % dhe nëngrupit “fruta” me 7,0 %. Çmimet e nëngrupit “vajra dhe yndyrna” u ulën me 6,2 %, pasuar nga nëngrupi “sheqer e ëmbëlsira” me 3,3 %, “kafe, çaj e kakao” me 2,9 %, etj. Çmimet e grupit “Mallra dhe shërbime të ndryshme” kanë kontribuar me 0,38 pikë përqindje.

Rritja e çmimeve të grupit “Pije alkoolike dhe duhan” ka kontribuar me 0,26 pikë përqindje në ndryshimin vjetor. Krahasuar me një vit më parë çmimi i duhanit u rrit me 12,1 %. Çmimet e grupit “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” kanë kontribuar me 0,18 pikë përqindje.

Çmimet e grupit “Shëndeti” kanë kontribuar me -0,19 pikë përqindje në ndryshimin vjetor. Grupi “Veshje dhe këpucë” ka kontribuar me -0,12 pikë përqindje.

Në muajin Gusht 2014 ndryshimi mujor i indeksit është 0,1 %. Rritja e çmimeve është ndikuar kryesisht nga grupi “Ushqime dhe pije joalkoolike” me 0,07 pikë përqindje. Çmimet e nëngrupit “peshk” u rritën me 1,9 % dhe nëngrupit “qumësht djathë e vezë” me 1,0 %.

Nga ana tjetër çmimet e zarzavateve u ulën me 0,6 % dhe frutave me 0,1 %. Çmimet e grupit “Veshje dhe këpucë” dhe “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” ndikuan me -0,01 pikë përqindje në ndryshimin mujor.

Barnat, rriten importet, shtrenjtohet çmimi për njësi

Importet e produkteve farmaceutike kanë shënuar një rritje në gjashtë muajt e parë të këtij viti, për herë të parë që nga 2011-a, sipas statistikave të detajuara nga INSTAT.

Për periudhën janar-qershor 2014, produktet farmaceutike të importuara arritën në 10,1 miliardë lekë, duke shënuar një rritje të ndjeshme prej 18% në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Kjo rritje vjen pas një periudhe dy vjeçare, ku tregu i importeve të barnave kishte shënuar një periudhë stanjacioni.

Sipas muajve, importet e produkteve farmaceutike janë rritur me ritme të shpejta në periudhën prill-qershor, që përkon me kohën e heqjes së TVSH-së prej 10% të barnave.

Bie në sy, që rritja e importit të vlerën totale ka ardhur në pjesën më të madhe nga shtrenjtimi i çmimit për njësi të barnave të importuara (vlera totale/kg) sesa nga rritja e sasisë së barnave të importuara, duke mos reflektuar ndonjë shtim të ndjeshëm të konsumit. Në sasi, importet për gjashtë mujorin janë rritur me vetëm 6%.

Nga të dhënat e detajuara rezulton se pas muajit prill barnat e importuara kanë qenë më të shtrenjta për çdo njësi të importuar.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi