Rezoluta e KiE: Opozita të bashkepunoj për zbatimin e reformës territoriale

STRASBURG- 

Paanshmëria e institucioneve demokratike, pavarësia e gjyqësorit dhe lufta kundër korrupsionit, janë ndër shqetësimet kryesore që thekson draft-rezoluta e Asamblesë së Këshillit të Evropës për Shqipërinë. Në raport përshëndeten propozimet e autoritete për të reduktuar numrin e njësive vendore. “Mirëpresim dhe inkurajojmë autoritetet te vazhdojnë iniciativën për të siguruar qe kjo reforme te jete konsesuale.
Në këtë kontekst I bëjmë thirrje opozitës të marre pjese ne punën për zbatimin e reformës territoriale”-bëhet e ditur më tej në raport. Asambleja shpreh nevojën për reforma të mëtejshme gjithpërfshirëse duke përfshirë ndryshime ne kushtetute për të siguruar pavarësinë e gjyqësorit dhe një administrim efikas të drejtësisë. Sipas raportit, reformat ne drejtësi duhen në mënyre urgjente dhe duhen të jenë prioritet për autoritetet. Asambleja shpreh veçanërisht shqetësimin rreth sistemit korruptiv të përhapur ne te gjitha nivelet e gjyqësorit i cili dëmton eficencën e institucioneve.
Inkurajojmë autoritetet të bëjnë reforme ne gjykatën e lartë dhe në Këshillin e Lartë të Drejtësisë, theksohet në raport. Në raport kërkohen veprime konkrete te vazhdueshme nga qeveria por dhe nga opozita, dhe theksohet rëndësia e zbatimit të reformave dhe paketës legjislative, për të adresuar efektivisht shqetësimet e shënuara nga asambleja parlamentare e Këshillit të Europës.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi