A janë të vërteta gjithë ç’ka dëgjojmë për migrimet ? Debat mbi tetë stereotipe.

Studim per migrimin, 14 korrik 2014

Migrimi ka polarizuar politikën evropiane për dekada të tëra. Vazhdimisht ka pasur mbrojtës dhe kundërshtarë të emigrimit në Europë, dhe kjo çështje shpesh ka qenë objekt i debatit të ashpër. Në vitet e fundit, megjithatë, mosmarrëveshjet mes dy grupeve shpesh duket se janë zhdukur në masë të madhe. Nëse mbizotëron mendimi se migrimi është një kërcënim dhe jo një aset, ekziston rreziku se shtetet evropiane do të heqin dorë nga të mirat e imigracionit. Kjo do të dëmtojë rimëkëmbjen e Evropës nga kriza dhe, në fund të fundit, pozicionin e saj me rëndësi në botë. Megjithatë, nëse do të ketë ndryshime konsensuale dhe shoqëritë e Evropës vijnë e shohin migrimin si një forcë dinamike dhe pozitive, atëherë migrimi dhe emigrantët mund dhe do të ndihmojnë këto shoqëri më mirë të përgatitur për sfidat e së ardhmes. Në mënyrë që debati në terren të ballafaqohet me provat aktuale, dhe për të luftuar stereotipet populiste, ekspertët e Qëndrës së Politikave të Migrimit dhe një grup specialistësh të disa qëndrave studimore, si  Robert Schuman Centre for advanced studies, European University Institute, Migration Policy Centre, etj kanë ri-menduar tetë stereotipe migracioni.

Këtu po japim tekstin e një raporti të shkurtuar, që është marrë nga Raporti i plotë, që gjendet në adresën: www.migrationpolicycentre.eu/migration-stereotypes

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi