Nënshkruhen marrëveshjet e huasë me BB për forcimin dhe modernizimin e financave publike

30 maj 2014

Të premten, u nënshkruan në Kryeministri marrëveshjet e huasë ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Bankës Ndërkombëtare për Rindërtim e Zhvillim, të cilat synojnë zhvillimin e financave publike si dhe zhvillimin dhe modernizimin e sektorit financiar. Qëllimi i akordimit të këtyre huave është mbështetja e reformave për përmirësimin e qëndrueshmërisë fiskale të Shqipërisë nëpërmjet fuqizimit të menaxhimit të financave publike në trajtimin e detyrimeve të prapambetura, si dhe reformave në sektorin e taksave, pensioneve dhe energjisë. Huaja e parë e politikës së Zhvillimit për Financat Publike, me një fond prej 87,000,000 Euro, synon rritjen ekonomike në periudhë afat-mesëm dhe afat-gjatë, reduktimin e varfërisë dhe rritjen e mirëqenies së përbashkët. Huaja e Politikës së Zhvillimit për Modernizimin e Sektorit Financiar, me një fond prej 72,600,000 Euro, synon forcimin e rregullores dhe mbikëqyrjes së sektorit bankar dhe rrjetit të sigurisë financiare; përshpejtimin e zgjidhjes së kredive me probleme; dhe forcimin e rregullimit dhe mbikëqyrjes së Institucioneve Financiare jo-bankare.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi