Kriza e kreditimit të biznesit

Sipas Top Channel, 23 prill 2014

Guvernatori Ardian Fullani pranoi para Komisionit të Ekonomisë së Kuvendit, se masat e Bankës së Shqipërisë për të nxitur kredinë dhe rritjen ekonomike nuk dhanë efektin që pritej. Por sipas tij, arsyet se pse kredia po tkurret gjenden përtej Bankës Qendrore. 
“Mekanizmi i transmetimit të politikës monetare, ka probleme si pasojë e pasigurive të sektorit privat dhe të sektorit bankar për të ardhmen. Ky fenomen reflekton më së miri politikat e kujdesshme të adoptuara nga grupet e mëdha europiane, mëmat e bankave tona, ndaj ekspozimit të tyre në kreditim. Ai reflekton gjithashtu edhe mungesën e kërkesës për konsum e investim të ekonomive”, tha Guvernatori.
Zoti Fullani tha se kredia do të rritet vetëm pasi t’i jepet zgjidhje këtyre dy problemeve dhe për këtë kërkoi që edhe Qeveria të bëjë pjesën e saj.
“Për përmirësimin e klimës së biznesit, për zhvillimin e një modeli të ri të rritjes ekonomike, të bazuar në aktivitetet prodhuese dhe eksportuese, si dhe për zgjidhjen e problemeve ligjore, ende të pranishëm në fushën e ekzekutimit të kolateralit”, tha Fullani.
Por, deputeti socialist Anastas Angjeli deklaroi se edhe Banka Qendrore ka përgjegjësitë e saj për krizën e kredive.
“Banka e Shqipërisë, mendoj se duhet të luajë një rol më aktiv në mbështetjen e ekonomisë, në krijimin e stimujve për të përmirësuar më tej klimën e kredidhënies në vend, zbutjen e politikave konservatore të bankave në kreditim, që shfaqen edhe nëpërmjet kushteve të tjera të zbatuara nga bankat me aktivitete kredituese”, tha Angjeli.
Ish-ministër i Financave, Angjeli deklaroi se banka duhet të bënte më shumë edhe për të frenuar Qeverinë për të mos rritur borxhin.
“Duhet të rrisim më tej rolin e saj, si sinjalizator, për reagime të shpejta ndaj zhvillimeve ekonomike dhe financiare në vend, së dyti, aq sa i takon, Banka e Shqipërisë duhet të jetë më aktive në ruajtjen e nivelit të borxhit publik”, tha Angjeli.
Guvernatori paraqiti një raport të gjerë mbi arsyet që çuan në ngadalësimin e fortë të ekonomisë vitin e kaluar, por paralajmëroi se edhe ky vit mund të jetë i vështirë.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi